Mesajul Președintelui României, domnul Klaus Iohannis, transmis cu ocazia aniversării a 140 de ani de la înfiinţarea Băncii Naționale a României

Mesajul Președintelui României, domnul Klaus Iohannis, transmis cu ocazia aniversării a 140 de ani de la înfiinţarea Băncii Naționale a României

 Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a transmis miercuri, 29 aprilie a.c., un mesaj cu ocazia aniversării a 140 de ani de la înfiinţarea Băncii Naționale a României.

Vă prezentăm în continuare textul mesajului:

Îmi face o deosebită plăcere ca, la aniversarea a 140 de ani de la înființare, să transmit felicitări Băncii Naționale a României, un adevărat reper de stabilitate instituțională de-a lungul istoriei românești moderne.

Prestigioasa instituție bancară a fost înființată pe 29 aprilie 1880, ca o încununare deplină a independenței și suveranității țării noastre.

Trecutul băncii centrale a României, la fel de greu încercată ca destinul nostru național, a dovedit în repetate rânduri capacitatea BNR de a-și adapta misiunea la realități economice dificile. În perioada interbelică, BNR a avut un rol esențial în refacerea economică a țării. În același timp, a gestionat provocarea unificării monetare pe teritoriul întregii Românii și efectele Marii Depresiuni din 1929. În anii celui de-al Doilea Război Mondial, banca centrală a finanțat costurile acțiunilor militare ale României și, totodată, a luat măsuri pentru temperarea inflației.

De la Marea Unire din 1918 la jumătatea de secol întunecată de comunism și la revoluția libertății și speranței din 1989, urmând apoi aderarea la NATO și reîntoarcerea în rândul marii familii europene, Banca Națională a rămas în conștiința societății noastre ca o instituție care este într-adevăr „a României”.

Fără îndoială, clarviziunea elitei intelectuale care a fondat-o în 1880 s-a transmis în rigoarea cu care banca noastră centrală a funcționat încă de la începuturi și pe care o regăsim la fel de puternică și astăzi.

În pofida unei anevoioase tranziții la economia de piață și la stabilitatea necesară acesteia, România se bucură în prezent de un sistem monetar robust și credibil, cu o arhitectură financiară modernă, de tip occidental, iar aceste progrese se datorează conducerii și specialiștilor BNR, care merită toată aprecierea noastră.

Banca Națională este în prezent un important ambasador al României, bucurându-se de un prestigiu extern remarcabil. Experiența dobândită de-a lungul existenței a contribuit decisiv la reconectarea cu Europa, încă din anii premergători aderării României la Uniunea Europeană. Dobândirea în 2007 a statutului de membru al Sistemului European al Băncilor Centrale a reprezentat un pas important pentru o conectare tot mai strânsă cu instituțiile europene.

Chiar dacă ultimii ani nu au fost dintre cei mai ușori pentru țara noastră, în principal din perspectiva coerenței și responsabilității la nivel de politici fiscal-bugetare, felicit BNR pentru drumul consecvent în slujba economiei românești și încurajez eforturi susținute în direcția convergenței economice și monetare cu Uniunea Europeană.

În contextul dificil cu care România se confruntă în această perioadă, pe fondul pandemiei de coronavirus și al crizei economice asociate, politica monetară este un instrument cheie al stabilității și relansării economice. Modul în care vom răspunde  provocărilor momentului depinde de strategia și principiile pe care le aplicăm, de resursele și instrumentele folosite, de reziliența și credibilitatea instituțiilor noastre.

Banca Națională a României face parte din eșalonul celor mai credibile și solide instituții și sunt convins că rolul său cheie în asigurarea stabilității financiare va fi îndeplinit cu responsabilitate și promptitudine, în cel mai eficient mod, astfel încât impactul crizei asupra vieții românilor să fie cât mai redus cu putință.

La mulți ani, BNR!

Editor News National

Editor online: News National

Agentia de Publicitate Manpres prin News National nu îşi asumă responsabilitatea pentru informaţiile primite şi publicate pe site-ul public. Responsabilitatea conţinutului aparţine exclusiv emitentului comunicatului de presă.

Agentia de Publicitate Manpres prin News National nu poate fi trasă la răspundere pentru informaţii false transmise de către beneficiarii comunicatelor/anunturilor de presă.

Agentia de Publicitate Manpres prin News National îşi rezervă dreptul de a nu publica comunicatele de presă care conţin exprimări necorespunzatoare sau acuzaţii si încălcări ale drepturilor altor persoane, garantate de Constituţia României.

Conținutul website-ului www.newsnational.ro este destinat informării publice. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile Agentia de Publicitate Manpres prin News National în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.newsnational.ro

Următoarea știre

Deciziile adoptate de Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară

mie apr. 29 , 2020
Deciziile adoptate de Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară Bucureşti, 29 aprilie 2020 – În cadrul şedinţei de astăzi, Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară (A.S.F.) a aprobat măsuri privind cadrul de funcţionare a pieţelor financiare nebancare supravegheate – asigurări, piaţă de capital şi pensii private, printre care:Autorizare Numirea domnului Mihai Purcărea […]