Obligațiunile Artprint, prima tipografie privată înființată după 1990, debutează la BVB

Obligațiunile Artprint, prima tipografie privată înființată după 1990, debutează la BVB

 

Obligațiunile corporative emise de Artprint București (ATPR23) – prima tipografie privată înființată după 1990 în România – intră la tranzacționare pe Sistemul Multilateral de Tranzacționare (SMT) al Bursei de Valori București (BVB), fiind a cincea companie care face pasul pe piața de capital din România în acest an.
 
Astfel, Artprint este prima tipografie care listează la BVB obligațiuni. Societatea a derulat în perioada 10 – 13 decembrie 2019 un plasament privat de obligațiuni prin care a atras 3,89 milioane lei. Obligațiunile au o maturitate de 4 ani și o dobândă fixă de 9% pe an, plătibilă semestrial.
 
Artprint este a cincea societate antreprenorială care face pasul pe piața de capital în acest an. Ne bucurăm când vedem venind la bursă o societate ale cărei determinare și adaptabilitate sunt atuurile cu care își scrie de 30 de ani povestea într-o piață atât de dinamică precum este cea a tipăriturii. Totodată, suntem încântați că această emisiune de obligațiuni este doar un prim pas al companiei pe piața de capital, în pregătirea listării acțiunilor Artprint. Piața de capital este un ecosistem, în care fiecare își îndeplinește rolul său, și putem spune că succesul rundei de finanțare derulată de Artprint a depins în mare măsură de Goldring, unul dintre cei mai activi brokeri în atragerea de finanțare pentru societăți”, a declarat Radu Hanga, Președintele Consiliului de Administrație al Bursei de Valori București.
 
În cadrul plasamentului privat, Artprint a emis 38.902 obligațiuni cu o valoare nominală de 100 de lei/ obligațiune, care au fost cumpărate de 50 de investitori, dintre care 47 persoane fizice și 3 persoane juridice.
 
Pentru Artprint este un prim pas, de altfel foarte important, privind schimbarea de paradigmă pentru finanțarea prin mecanismele pieței de capital, în condițiile în care băncile și alți finanțatori sunt omniprezenți in viața societăților. Este o provocare sub toate aspectele, operațional, investițional, managerial, care implică schimbări inclusiv în cultura organizației”, a spus Cezar Răsuceanu, director general și acționar fondator al Artprint.
 
Plasamentul privat și admiterea la tranzacționare a obligațiunilor au fost asistate de Goldring, în calitate de Consultant Autorizat.
 
Bursa ca alternativă de finanţare şi oportunitate de investiţie este ideea care ghidează cele 2 categorii de actori ai pieței de capital, emitenții și investitorii. Prin plasamentul privat, urmat acum de listarea obligațiunilor Artprint, demonstrăm, încă o dată, rolul funcțional al pieței de capital, acela de mijlocire a cererii și ofertei de «oportunități de investiție». În ultimii ani, am urmărit modul în care oamenii citesc și folosesc noile tehnologii pentru a citi și ajunsesem, la un moment dat, să pariez că cititul în format de print este pe cale de dispariție. Instinctul m-a înșelat și am observat cu plăcere că și cei tineri citesc și, potrivit rapoartelor internaționale, industria de print este în creștere. Mă aștept ca și această perioadă de distanțare să fi ridicat apetitul pentru cartea tipărită. În acest context, reușita în finanțarea print-ului ne-a adus o mare satisfacție”, a afirmat Virgil Zahan, Directorul General al Goldring.
 
Artprint va folosi finanțarea atrasă pentru finanțarea programului de investiții, pentru restructurarea finanțării capitalului și pentru finanțarea necesarului de capital de lucru. Dincolo de perspectiva strategiei financiare, obiectivul strategic al acestui plasament constă în testarea apetitului investitorilor pentru afacerea Artprint, validarea valorii societății de către piață și creșterea acesteia pentru pregătirea admiterii la tranzacționare a acțiunilor Artprint.
 
Societatea a fost înființată în anul 1990, iar începând cu anul 2011, odată cu preluarea de către Cezar Alexandru Răsuceanu fiul, Artprint și-a schimbat strategia prin revizuirea portofoliului de produse pe care le tipărește, cât și a segmentului/ segementelor de piață pe care le deservervește. Astfel, s-a trecut la producția de carte și tipărituri cu tiraje mari și s-a renunțat la produsele de tipar cu tiraje mici sau intensive în muncă manuală. În egală măsură, au fost abordate editurile mari din România și s-a renunțat treptat la clienții mici sau cei cu risc de credit mare. În prezent, Artprint coloborează cu aproape toate editurile de carte din România și este unul dintre cei mai importanți furnizori pentru acestea, cu un tiraj de aprox. 4,5 milioane cărți anual. Procesul de transformare a antrenat investiții în utilaje precum și achiziția unor competitori (utilaje și portofoliu de clienti), respectiv Romprint, Cronoman și Cicero Frazi.
 
Artprint a încheiat anul 2019 cu venituri de 35 milioane lei, în creștere cu 43% față de nivelul din 2018, și un profit EBITDA de 2,1 milioane lei, cu 38% peste cel din 2018.
 
Societatea are un capital social de 1,01 milioane lei, divizat în 101.010 acțiuni cu o valoare nominală de 10 lei/ acțiune. Administratorul unic al societății, Cezar-Alexandru Răsuceanu, deține 99% din capitalul social, iar Constanța Răsuceanu are 1% din acțiuni.
 
 
 
****
Despre Bursa de Valori București
Rolul principal al bursei de valori este să faciliteze fluxul de bani dinspre investitori, cei care au capitalul, către antreprenorii care au nevoie de capital pentru dezvoltare. Beneficiile unei companii listate sunt totuși mult mai sofisticate decât doar accesul la capital, deoarece, odată listate, companiile beneficiază simultan de îmbunătățirea profilului lor, publicitate gratuită și constantă, îmbunătățirea guvernanței corporative, vizibilitate crescută în ochii clienților, partenerilor de afaceri, precum și a comunității în sine. Bursa de Valori Bucuresti oferă o alternativă de finanțare atât companiilor mature, care pot atrage capital pe Piața Principală, precum și start-up-urilor și IMM-urilor pentru care a fost creat Sistemul Multilateral de Tranzacționare cunoscut mai mult ca piața AeRO. Pe ambele piețe pot fi emise acțiuni și obligațiuni. 
 
Despre Goldring
Cu o experiență de 22 de ani în piața de capital, societatea de brokeraj Goldring s-a evidențiat în ultimii ani prin activitatea de consultanță și asistență integrată privind listări pe piața de capital, servicii de guvernanță corporativă, operațiuni pe piața de capital (majorări de capital, oferte publice, programe de răscumpărare/stabilizare etc.). În calitate de Consultant Autorizat, Goldring a asistat listarea acțiunilor și obligațiunilor emise de opt companii; Life is Hard (LIH), AAGES (AAG), Transilvania Broker (TBK), iHunt (HUNT), Norofet (NRF), Bittnet (BNET23 si BNET23C), OMRO IFN (OMRO25E) si Artprint (ATPR23).
Totodată, Goldring oferă clienților acces la tranzacționarea la BVB și pe piețele internaționale din Europa, UK, SUA, Canada, Hong-Kong și Tokyo, adresându-se în special clienților de retail prin oferirea de servicii de deschidere online a conturilor de tranzacționare, precum și servicii de tranzacționare execution-only, administrare de portofolii și consultanță în investiții.

Editor online: News National

Agentia de Publicitate Manpres prin News National nu îşi asumă responsabilitatea pentru informaţiile primite şi publicate pe site-ul public. Responsabilitatea conţinutului aparţine exclusiv emitentului comunicatului de presă.

Agentia de Publicitate Manpres prin News National nu poate fi trasă la răspundere pentru informaţii false transmise de către beneficiarii comunicatelor/anunturilor de presă.

Agentia de Publicitate Manpres prin News National îşi rezervă dreptul de a nu publica comunicatele de presă care conţin exprimări necorespunzatoare sau acuzaţii si încălcări ale drepturilor altor persoane, garantate de Constituţia României.

Conținutul website-ului www.newsnational.ro este destinat informării publice. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile Agentia de Publicitate Manpres prin News National în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.newsnational.ro

Următoarea știre

Începe a doua ediție a Selecției Naționale „Creatori de Educație”

lun mai 4 , 2020
Începe a doua ediție a Selecției Naționale „Creatori de Educație” Selecția națională de bune practici în învățământul primar și gimnazial românesc „Creatori de Educație” a ajuns la cea de-a doua ediție, aceasta derulându-se, anul acesta, în baza unui nou regulament. Documentul este actualizat în conformitate cu propunerile primite de la toți actorii din sistemul educațional românesc, în […]