Participarea Președintelui României, Klaus Iohannis, la reuniunea la nivel înalt a liderilor din statele membre ale Uniunii Europene

Participarea Președintelui României, Klaus Iohannis, la reuniunea la nivel înalt a liderilor din statele membre ale Uniunii Europene cu reprezentații partenerilor din Balcanii de Vest (videoconferință)

Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a participat miercuri, 6 mai a.c., la reuniunea la nivel înalt a liderilor din statele membre ale Uniunii Europene cu reprezentații partenerilor din Balcanii de Vest, care s-a desfășurat în format videoconferință.

Principalele teme de discuție s-au axat pe cooperarea privind gestionarea pandemiei de COVID-19, reafirmarea perspectivei europene pentru regiunea Balcanilor de Vest, precum și pe reiterarea angajamentului regiunii față de valorile europene și procesul de reforme.

În cadrul intervenției sale, Președintele României a transmis un mesaj de unitate și solidaritate în contextul provocărilor cu care regiunea se confruntă în actuala criză generată de pandemie. Președintele Klaus Iohannis a pledat pentru un parteneriat consolidat între Uniunea Europeană și Balcanii de Vest, ca cel mai bun răspuns pentru combaterea crizei actuale, dar și pentru a consolida valorile fundamentale și principiile democratice.

Președintele României a subliniat faptul că, deși Uniunea Europeană traversează un moment de criză, aceasta nu își abandonează obiectivele strategice și partenerii cei mai apropiați. În context, Președintele Klaus Iohannis a salutat deciziile strategice adoptate la nivelul Uniunii Europene în luna martie 2020 privind continuarea procesului de extindere, prin deschiderea negocierilor de aderare cu Albania și Republica Macedonia de Nord.

Totodată, Președintele României a exprimat susținerea țării noastre pentru un angajament consolidat al Uniunii Europene față de perspectiva europeană a regiunii. Continuarea acestui angajament reprezintă o investiție strategică în stabilitatea și dezvoltarea Balcanilor de Vest, ca parte a proiectului european.

În același timp, Președintele Klaus Iohannis a încurajat partenerii din Balcanii de Vest să continue procesele de implementare a reformelor, aspecte esențiale pentru a demonstra atașamentul lor ferm față de valorile europene și orientarea lor strategică pro-europeană.

Președintele României a evocat, de asemenea, importanța deosebită a cooperării regionale pentru gestionarea provocărilor comune, dar și importanța unei mai bune comunicări și promovări a politicilor și a sprijinului Uniunii pentru Balcanii de Vest, pentru combaterea dezinformării și a altor activități hibride. Președintele Klaus Iohannis a menționat că partenerii din Balcanii de Vest nu trebuie să pună la îndoială cine le sunt partenerii naturali și adevărați, întrucât Uniunea Europeană se bazează pe adevăr, pe fapte, pe cunoștințe și cooperare internațională autentică.

În cadrul reuniunii a fost adoptată o Declarație comună prin care se reafirmă perspectiva europeană a statelor din Balcanii de Vest și se reflectă angajamentul Uniunii Europene pentru o cooperare mai strânsă cu această regiune. Totodată, este evidențiat atașamentul față de valorile și principiile fundamentale care stau la baza proiectului european și care vor rămâne definitorii pentru avansarea cooperării.

În Declarație se face referire la pachetul economic care a fost mobilizat de Uniunea Europeană pentru sprijinirea Balcanilor de Vest în combaterea epidemiei COVID-19 și recuperarea după pandemie. Acest pachet include un sprijin imediat pentru sectorul sănătății, în special prin furnizarea de materiale esențiale pentru a salva vieți și sprijin semnificativ pentru nevoile de recuperare socială și economică ale partenerilor din Balcanii de Vest, precum și un pachet de asistență macrofinanciară de 750 milioane de euro și 1,7 miliarde de euro pachet de asistență din partea Băncii Europene de Investiții.

În ceea ce privește gestionarea provocărilor de securitate, Declarația menționează că Uniunea Europeană și Balcanii de Vest împărtășesc o serie de provocări care solicită o acțiune individuală și colectivă coordonată. În acest sens, se pune accentul pe avansarea cooperării în problemele de securitate cu mai multă determinare și într-un mod mai sistematic, inclusiv la nivel operațional.

De asemenea, Declarația face referire la combaterea terorismului și a extremismului, a criminalității organizate și a corupției, gestionarea migrației ilegale, aprofundarea cooperării în domeniul Politicii Externe și de Securitate Comune și reiterează apelul către toți partenerii să progreseze către alinierea deplină la pozițiile Uniunii în materie de politică externă, în special în aspectele în care există interese comune majore.

Editor News National

Editor online: News National

Agentia de Publicitate Manpres prin News National nu îşi asumă responsabilitatea pentru informaţiile primite şi publicate pe site-ul public. Responsabilitatea conţinutului aparţine exclusiv emitentului comunicatului de presă.

Agentia de Publicitate Manpres prin News National nu poate fi trasă la răspundere pentru informaţii false transmise de către beneficiarii comunicatelor/anunturilor de presă.

Agentia de Publicitate Manpres prin News National îşi rezervă dreptul de a nu publica comunicatele de presă care conţin exprimări necorespunzatoare sau acuzaţii si încălcări ale drepturilor altor persoane, garantate de Constituţia României.

Conținutul website-ului www.newsnational.ro este destinat informării publice. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile Agentia de Publicitate Manpres prin News National în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.newsnational.ro

Următoarea știre

ANUNT PUBLIC-DIRECŢIA JUDEŢEANĂ DE STATISTICĂ GIURGIU

joi mai 7 , 2020
DIRECŢIA JUDEŢEANĂ DE STATISTICĂ GIURGIU, cu sediul în Giurgiu, strada Vlad ȚEPEȘ, BLOC MUV1, parter, organizează concurs pentru ocuparea pe perioadă determinată a 2  posturi contractuale vacante de execuţie, respectiv: Expert IA – vechime în specialitatea studiilor necesare exercitării funcţiei: 7 ani Condiţii specifice: – studii universitare de licenţă absolvite […]