ANRE a aprobat, în ședința din 13.05.2020, Ordinul  nr. 79/2020 privind obligația de a oferta gaze naturale pe piețele centralizate din România

Comitetul de reglementare al ANRE a aprobat, în ședința din 13.05.2020, Ordinul  nr. 79/2020 privind obligația de a oferta gaze naturale pe piețele centralizate din România, act normativ elaborat cu scopul de a asigura accesul tuturor participanților și, în special, al micilor furnizori și clienților finali la gazele naturale din producția internă, crearea unor referințe reale de preț și creșterea lichidității pe piața gazelor naturale.

 

În vederea respectării principiilor transparenței decizionale, proiectul ordinului a fost supus consultării publice în două etape, prevederile sale fiind discutate și în cadrul întâlnirilor organizate de ANRE la care au participat reprezentanți  ai Guvernului, ai Consiliului Concurenței și ai principalilor operatori economici din sector.

 

Principalele obiective avute în vedere la elaborarea acestui ordin au fost:

  • impulsionarea dezvoltării mediilor transparente de comercializare, respectiv a piețelor centralizate de gaze naturale, prin creșterea lichidității și tranzacționarea unor cantități de gaze naturale suficiente pentru a transmite semnale relevante de preț;
  • asigurarea accesului, prin intermediul unor cantități de gaze naturale ofertate lunar pentru produse forward de către principalii producătorii autohtoni (ROMGAZ și OMV Petrom) pe piețele centralizate din România, a unui număr cât mai ridicat de participanți (furnizori, clienți finali, traderi, operatori de distribuție, de transport și de înmagazinare).

 

Odată cu adoptarea acestor prevederi, considerăm că ele vor permite tranzacționarea gazelor naturale în mod concurențial și nediscriminatoriu, oferind tuturor participanților acces egal la această sursă de gaze, iar consumatorii, indiferent de apartenență, români sau din alte state membre, vor putea beneficia de acces la gazele naturale în aceleași condiții și la același preț, după cum este precizat și în cadrul directivelor europene privind vânzarea de gaze naturale, care trebuie realizată ”în condiții de egalitate, fără discriminare sau vreun dezavantaj în cadrul Comunității”.

 

Considerăm, de asemenea, că, prin introducerea prevederilor privind ofertarea gazelor naturale pe piețele centralizate din România, obligativitatea producătorilor autohtoni de a oferta un procent minim de gaze naturale va duce la creșterea lichidității pe piața de gaze naturale și la formarea unor referințe corecte de preț prin tranzacționarea de produse standardizate care, la rândul lor,  vor contribui la asigurarea condițiilor pentru echilibrarea comercială a participanților la piață, precum și la creșterea gradului de predictibilitate a acesteia.

 

Direcția relații internaționale, comunicare, relația cu Parlamentul

13.05.2020

Editor online: News National

Agentia de Publicitate Manpres prin News National nu îşi asumă responsabilitatea pentru informaţiile primite şi publicate pe site-ul public. Responsabilitatea conţinutului aparţine exclusiv emitentului comunicatului de presă.

Agentia de Publicitate Manpres prin News National nu poate fi trasă la răspundere pentru informaţii false transmise de către beneficiarii comunicatelor/anunturilor de presă.

Agentia de Publicitate Manpres prin News National îşi rezervă dreptul de a nu publica comunicatele de presă care conţin exprimări necorespunzatoare sau acuzaţii si încălcări ale drepturilor altor persoane, garantate de Constituţia României.

Conținutul website-ului www.newsnational.ro este destinat informării publice. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile Agentia de Publicitate Manpres prin News National în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.newsnational.ro

Următoarea știre

Obligațiunile Raiffeisen de 480 milioane lei intră la tranzacționare la BVB

mie mai 13 , 2020
Obligațiunile Raiffeisen Bank intră la tranzacționare la BVB în data de 14 mai   Obligatiunile corporative negarantate subordonate în lei emise de Raiffeisen Bank (RBRO29) vor intra la tranzacționare, joi, la Bursa de Valori București (BVB). În premieră pentru piața de capital din România, Raiffeisen Bank a emis printr-un plasament […]