Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a prezidat Conferința aniversară a Comunității Democrațiilor

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a prezidat Conferința aniversară a Comunității Democrațiilor

 

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a prezidat vineri, 26 iunie 2020, Conferința aniversară de nivel înalt a Comunității Democrațiilor, desfășurată în sistem videoconferință, în contextul exercitării Președinției române a Comunității Democrațiilor (2019-2021). Evenimentul s-a bucurat de participarea fostului secretar de stat american Madeleine K. Albright, fondator al Comunității Democrațiilor, în calitate de keynote speaker. Conferința a fost co-moderată de Secretarul general al Comunității Democrațiilor, Thomas Garrett.

În discursul său, șeful diplomației române a adresat felicitări membrilor Comunității Democrațiilor, cu ocazia aniversării a 20 de ani de la adoptarea Declarației de la Varșovia, documentul fondator al Comunității Democrațiilor. A arătat că principiile privind statul de drept și protecția drepturilor omului, care stau la baza Comunității Democrațiilor, reprezintă un fundament solid pentru fiecare stat democratic, care a rezistat testului timpului și diverselor provocări.

Ministrul Aurescu a subliniat necesitatea continuării cooperării internaționale, evidențiind rezultatele sale pozitive în contextul crizei sanitare generate de pandemia de COVID-19. Totodată, referindu-se la campaniile recente de dezinformare pe tema crizei sanitare, ministrul Aurescu a afirmat: „Instituțiile democratice și Constituția ne oferă mijloacele necesare pentru a combate o astfel de retorică înșelătoare, respectând pe deplin voința cetățenilor. Campaniile intense de informare, care acoperă aspecte sanitare, dar și promovarea datelor exacte privind starea de fapt și drepturile și îndatoririle cetățenilor în timpul pandemiei sunt în centrul eforturilor noastre”. În context, ministrul de externe a anunțat continuarea seriei de conferințe ale Comunității Democrațiilor pe tema combaterii influențelor maligne în statele democratice, prin găzduirea următoarei ediții la București, în această toamnă.

De asemenea, Bogdan Aurescu a evidențiat prioritatea acordată de mandatul României la conducerea Comunității importanței implicării și promovării tinerilor în procesele democratice, anunțând organizarea Forumului Tinerilor, în luna iulie, în format online.

În cadrul conferinței a fost adoptată Declarația de la București a Consiliului Guvernator al Comunității Democrațiilor, care marchează două decenii de la adoptarea Declarației de la Varșovia, o completează, o aduce la zi și reafirmă actualitatea principiilor adoptate la înființarea comunității (http://www.mae.ro/node/52946).

Informații de context:

Comunitatea Democrațiilor este o platformă interguvernamentală inițiată în anul 2000, care promovează valorile democratice și acordă sprijin statelor care doresc îmbunătățirea calității guvernării. Comunitatea Democrațiilor se evidențiază, prin raport cu celelalte organizații sau formate de cooperare care abordează tema democrației, prin faptul că acordă o atenție exclusivă acestui subiect, creând o platformă care încurajează schimbul de bune practici, discuții deschise și sprijin reciproc între state. România asigură Președinția Comunității Democrațiilor în perioada septembrie 2019 – septembrie 2021, având ca principale obiective, inter alia, facilitarea implicării tinerilor în procesele democratice, precum și relația dintre procesele democratice și inteligența artificială.

 

Conferința poate fi urmărită aici – https://www.youtube.com/watch?v=9zxYqf23VWY   

Regăsiți mai jos alocuțiunea ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu susținută în deschiderea conferinței.

 

***

Alocuțiunea ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu la Conferința de aniversare a 20 de ani de la semnarea

Declarației de la Varșovia și de la fondarea Comunității Democrațiilor

26 iunie 2020

 

Excelențele voastre,

Doamnelor și domnilor,

Dragi prieteni,

 

Îmi face o deosebită plăcere să găzduiesc, împreună cu Secretarul General Thomas Garrett, Conferința aniversară cu prilejul împlinirii a 20 de ani de la semnarea Declarației de la Varșovia și de la fondarea Comunității Democrațiilor. Am onoarea să îi urez bun venit doamnei Madeleine Albright, fost secretar de stat și co-fondatoare a Comunității Democrațiilor, la această importantă întâlnire. Este un privilegiu să vă avem alături de noi astăzi, în calitate de keynote-speaker, chiar și în aceste circumstanțe extraordinare. Mă bucur în mod special că discuția noastră de la începutul acestui an de la Conferința de securitate de la Munchen devine realitate astăzi. Vă suntem profund recunoscători pentru munca de pionierat depusă pentru înființarea Comunității Democrațiilor și suntem nerăbdători să ascultăm contribuția dumneavoastră substanţială.

De asemenea, le mulțumesc Înaltului Comisar al ONU pentru Drepturile Omului, doamna Michelle Bachelet, și Comisarului UE pentru valori și transparență, doamna Věra Jourová, pentru că s-au alăturat azi discuției noastre.

Salut participarea reprezentanților societății civile și ai altor organizații partenere și apreciez în mod deosebit că vor împărtăși perspectiva lor în cadrul acestui eveniment la nivel înalt.

La momentul la care România a preluat Președinția Comunității Democrațiilor în septembrie anul trecut, aveam în vedere un eveniment foarte diferit pentru marcarea acestei aniversări. Din nefericire, provocările fără precedent provocate de pandemia de COVID-19 nu numai că ne-au împiedicat să ne reunim într-o întâlnire ministerială plenară la București, dar au pus chiar la încercare înseși conceptele pe care se fundamentează societățile și Comunitatea noastră. Astfel, am învățat, o dată în plus, că un stat nu poate rezolva singur crizele multidimensionale, soluționarea acestora necesitând cooperare internațională și solidaritate.

În ultimele luni, România a mizat pe multilateralism, responsabilitate și empatie. A fost prima țară care a găzduit rezerva europeană comună pentru echipamente medicale de urgență, distribuind materiale medicale către țările din vecinătatea noastră și nu numai. De asemenea, am oferit pachete de sprijin bilateral și personal medical pentru țări precum Republica Moldova, Italia, SUA și, în curând, în Ucraina.

Acum douăzeci de ani, cele 19 principii ale Declarației de la Varșovia au reunit 106 state aflate în diferite etape ale parcursului democratic, dar animate de același ideal democratic. Aceste principii, care exprimă valori fundamentale și universale, au rezistat testului timpului.

La acel moment, România nu era încă membră a NATO și nici a Uniunii Europene, dar făcea eforturi să își consolideze instituțiile și practicile democratice. Astăzi, statutul de stat membru UE și NATO, împreună cu Parteneriatul strategic cu SUA reprezintă pilonii politicii noastre externe.

România este o democrație solidă, cu o societate civilă matură, cu o presă liberă și dinamică. Respectarea statului de drept, a drepturilor și libertăților fundamentale sunt valori pe care le împărtășim cu mulți parteneri și prieteni din întreaga lume.

 

Dragi participanți, doamnelor și domnilor,

Criza COVID are mai mult decât o dimensiune sanitară. Unii folosesc pandemia pentru a demonstra lipsa de eficiență a autorităților; alți actori indică dușmani externi pentru dificultăți interne sau disprețuiesc valorile liberale și se grăbesc în a le cataloga ca învechite.

Știrile false, dezinformarea și confuzia care pun la îndoială valorile comunității noastre sunt mai prezente ca niciodată în fluxurile de știri. Această realitate necesită o acțiune coordonată și hotărâtă. Nu trebuie să rămânem cu mâinile încrucișate – în caz contrar, nu există nicio îndoială că moștenirea noastră comună, precum și bunăstarea con-cetățenilor noștri vor fi afectate.

Am convingerea că ar trebui să folosim impulsul dat de aniversarea Comunității Democrațiilor, pentru a ne concentra asupra a ceea ce putem face pentru a preveni ca această criză sanitară să devină o criză a democrației.

Instituțiile noastre democratice ne oferă mijloacele necesare pentru a combate această retorică și discursurile înșelătoare, totodată respectând pe deplin voința cetățenilor. Promovarea informațiilor exacte privind starea de fapt și drepturile și îndatoririle cetățenilor în timpul pandemiei trebuie să fie, de asemenea, o prioritate a eforturilor noastre.

 

Dragi prieteni,

În septembrie 2019, România a preluat, pentru o perioadă de doi an, Președinția Comunității Democrațiilor. România a prezentat atunci o listă ambițioasă de priorități pentru mandatul său și intenționăm să ne îndeplinim promisiunile, inclusiv cea de organizare a unei conferințe ministeriale la București, în 2021, pe parcursul a două zile.

Deoarece școlile sunt încă închise în multe părți ale globului, alte măsuri de distanțare socială fiind relaxate progresiv, conștientizăm că tinerii suportă greul măsurilor restrictive impuse de pandemie.

Astfel, includerea temei implicării tineretului în cadrul proceselor democratice drept prioritate pe agenda noastră este deosebit de oportună și mă bucur să vă informez că România va organiza, în a doua parte a lunii iulie, cu sprijinul important al Secretariatului, un Forum virtual pentru tineret. Inițial, am avut în vedere organizarea acestuia la București, în marja celei de-a 10-a reuniuni ministeriale. Forumul are drept obiectiv împărtășirea bunelor practici la nivel regional în ceea ce privește participarea politică și civică a tinerilor, reunind reprezentanții organizațiilor conduse de tineret și ai altor foruri dedicate tineretului. 

De asemenea, asistăm la eforturile constante ale unor entități străine de a estompa granița dintre adevăr și minciună, de a semăna confuzie și neîncredere în guvernele alese în mod democratic. Din păcate, aceasta pare a fi devenit o caracteristică a timpurilor noastre.

În acest context, Președinția României la Comunitatea Democrațiilor va continua seria evenimentelor privind „Combaterea interferenței externe maligne în democrații” lansate în urmă cu un an, cu sprijinul Agenției pentru Dezvoltare Internațională a Statelor Unite. Intenționăm să organizăm în viitorul apropiat o importantă conferință dedicată acestui subiect.

 

Doamnelor si domnilor,

Dragi prieteni,

La sfârșitul intervenției mele de deschidere, vreau să îmi reafirm convingerea că democrația nu este întotdeauna un marș triumfal, ci un maraton – de adaptabilitate, rezistență și angajament de a lucra împreună – un maraton pe care trebuie să îl câștigăm împreună.

În ultimii 20 de ani, Comunitatea Democrațiilor a făcut progrese considerabile pentru îndeplinirea mandatului său. Prin urmare, este momentul să evaluăm aceste realizări, dar și să analizăm modul în care Comunitatea răspunde realităților și așteptărilor actuale.

Astfel, ar trebui să folosim aniversarea Comunității Democrațiilor ca moment decisiv pentru a ne reconfirma angajamentul față de valorile noastre comune, pentru a lua măsuri, pentru a ne recunoaște punctele forte și pentru a lucra împreună pentru a ne repara punctele slabe.

Având Declarația de la Varșovia drept piatră de temelie pe drumul nostru, urez Comunității Democrațiilor succes în promovarea și susținerea democrației la nivel mondial!

Vă mulțumesc tuturor pentru atenție și aștept cu nerăbdare ideile dumneavoastră valoroase!

 

 

Statement by H. E. Mr. Bogdan Aurescu, Minister of Foreign Affairs of Romania,

at the 20th Anniversary Conference

of the Warsaw Declaration and the Community of Democracies

26 June 2020

 

Your Excellencies,

Ladies and gentlemen,

Dear friends,

It gives me great pleasure to host, together with Secretary General Thomas Garrett, the 20th Anniversary Conference of the Warsaw Declaration and of the Community of Democracies. It is with great honor that I welcome the Honorable Madeleine Albright, former Secretary of State and co-founder of the CoD at this significant meeting. It is a privilege to have you with us today, even under these extraordinary circumstances, as keynote speaker. I am particularly happy that our discussion earlier this year at the Munich Security Conference becomes reality today. As we reaffirm our special gratitude to your pioneering work in the founding of the Community of Democracies, we are looking forward for your meaningful insights.

I also extend our warm welcome to the UN High Commissioner for Human Rights, Ms. Michelle Bachelet, and to the EU Commissioner for Values and Transparency, Ms. Věra Jourová, for joining our very important discussion today.

I welcome and I am very pleased that representatives from civil society and other partner organizations will also share their perspectives during this high-level event.

At the moment when Romania took over the Presidency of the Community of Democracies last September, we were envisioning a very different event for marking this anniversary. Unfortunately, the unprecedented challenges posed by the COVID-19 pandemic have not only prevented us from reuniting in a plenary ministerial meeting in Bucharest, but, at points, have also put to the test the very concepts on which our societies and Community are built. Thus, we have learned, once again, the lesson that multidimensional crises cannot be solved by one state alone, but only through international cooperation and solidarity.

During these past months, Romania took a bid on multilateralism, on responsibility and empathy. It was the first country to host a common European reserve for emergency medical equipment, distributing medical supplies to countries in our neighborhood and beyond. We have also offered bilateral support packages and medical staff to countries such as the Republic of Moldova, Italy, the US, and soon to Ukraine.

Twenty years ago, the 19 principles of the Warsaw Declaration, brought together 106 governments at different stages on their democratic path, nevertheless animated by the same democratic ideal. These principles expressing fundamental and universal values have withstood the test of time.

Back then, Romania was not yet a member of NATO or of the European Union, but was seeking to strengthen its democratic institutions and practices. Today, the status of an EU and NATO member state, along with the Strategic Partnership with the US, represent the guiding pillars of our foreign policy. Romania is a solid democracy, with a mature civil society under the scrutiny of a free and vibrant media. Respect for the rule of law, for human rights and fundamental freedoms are values that we share with many partners and friends around the world, of course, many of them are with us today.

 

Dear participants, ladies and gentlemen,

The COVID crisis goes beyond the sanitary dimension. Some use the pandemic window to brand false authoritarian effectiveness; other actors point to external enemies for internal difficulties or despise liberal values and are quick to call them obsolete.

Fake news, disinformation, and confusion that put to question the very values of our Community are more present than ever in our news feeds. This context requires coordinated and decisive action. We must not stay cross-handed – otherwise, there is no doubt that our common legacy, as well as the wellbeing of our people, could be affected.

I believe we should use the momentum given by this celebration as an opportunity to focus on what we can do to prevent this sanitary crisis to become a crisis of democracy.

Our democratic institutions provide us with the necessary means to combat such rhetoric and misleading narratives while fully respecting the will of the people. Promoting accurate data on the state of play and on the rights and duties of citizens during the pandemic should also be at the center of our efforts.

 

Dear friends,

In September 2019, Romania undertook the Presidency of the Community of Democracies for two years. Romania put forward an ambitious list of priorities for its mandate and we intend to fulfill our promises, including that of organizing a fully-fledged two-day Ministerial Conference in Bucharest, in 2021.

As schools are still closed across the world, while other measures of social distancing are progressively relaxed, we realize that young people are bearing the brunt of the restrictive measures imposed by the pandemic.

Thus, placing youth inclusion and empowerment as a priority high on our agenda is particularly timely and I am glad to inform you that, with the precious support of the Secretariat, Romania will organize by the end of July, 2020 a virtual Youth Forum – which was initially intended to be organized in the margins of the 10th Ministerial Meeting in Bucharest. As a platform for the participation of representatives of youth-led organizations and other youth stakeholders, the Forum will aim at sharing good practices among world regions regarding youth political and civic participation.

We also see that the constant effort by some foreign entities of blurring the boundaries between truth and lie, to sow confusion and distrust in democratically-elected governments, seems to have become, unfortunately, a feature of our times.

That is why the Romanian Presidency of the Community of Democracies will continue the series of events on „Countering Malign Foreign Interference in Democracies” launched a year ago, with the support of the United States Agency for International Development (USAID). We intend to organize a major conference dedicated to the same topic in the near future.     

 

Dear friends,

At the end of this introductory intervention, I want to reaffirm my belief that democracy is not always a triumphal march, but a marathon – of adaptability, of resiliency, and a commitment to working together – a marathon which we need to win together.

Over the past 20 years, the Community of Democracies has made considerable progress to fulfill its mandate. It is thus the time to weigh up these achievements, but also ponder on how the Community accommodates today’s realities and expectations.                                     

Thus, we should use the anniversary of the Community of Democracies as a decisive moment to reconfirm our commitment to our shared values, to take action, to recognize our strengths and work together to mend our weaknesses.

As the Warsaw Declaration will continue to be a cornerstone on our path, I wish the Community of Democracies many years to come, and every success in the promotion and the support of democracy worldwide!

I thank you all for your attention and I am looking forward to your valuable insights!

 

 

 

 

Editor online: News National

Agentia de Publicitate Manpres prin News National nu îşi asumă responsabilitatea pentru informaţiile primite şi publicate pe site-ul public. Responsabilitatea conţinutului aparţine exclusiv emitentului comunicatului de presă.

Agentia de Publicitate Manpres prin News National nu poate fi trasă la răspundere pentru informaţii false transmise de către beneficiarii comunicatelor/anunturilor de presă.

Agentia de Publicitate Manpres prin News National îşi rezervă dreptul de a nu publica comunicatele de presă care conţin exprimări necorespunzatoare sau acuzaţii si încălcări ale drepturilor altor persoane, garantate de Constituţia României.

Conținutul website-ului www.newsnational.ro este destinat informării publice. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile Agentia de Publicitate Manpres prin News National în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.newsnational.ro

Următoarea știre

Schimb de scrisori aniversare între ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu și secretarul de stat al SUA Mike Pompeo

sâm iun. 27 , 2020
Schimb de scrisori aniversare între ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu și secretarul de stat al SUA Mike Pompeo   Cu prilejul marcării, în luna iunie, a 140 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice între România și Statele Unite ale Americii, secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo, a adresat […]