Întrevederea ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu cu ambasadorul SUA la București, Adrian Zuckerman

Întrevederea ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu cu ambasadorul SUA la București, Adrian Zuckerman

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu l-a primit marți, 15 septembrie 2020, pe ambasadorul SUA la București, Adrian Zuckerman.

Cei doi oficiali au abordat teme de actualitate de pe agenda bilaterală și internațională, analizând evoluțiile de interes și prioritățile din următoarea perioadă.

Ministrul Bogdan Aurescu și ambasadorul Zuckerman au discutat despre evoluțiile din cadrul Inițiativei celor Trei Mări, având în vedere rolul acestei platforme de consolidare a parteneriatului strategic dintre Uniunea Europeană și Statele Unite ale Americii, esențial pentru securitatea și prosperitatea celor două maluri ale Atlanticului.

Ministrul Bogdan Aurescu a prezentat inclusiv cooperarea aprofundată dintre România și Polonia în cadrul Inițiativei celei Trei Mări, astfel cum a reieșit și din discuțiile recente purtate cu omologul său de la Varșovia, Zbigniew Rau, cu accent pe  interesul și angajamentul comun româno-polonez pentru implementarea proiectelor prioritare de interconectare, în special proiectele Rail2Sea (Modernizarea și dezvoltarea coridorului feroviar dintre portul Gdansk din Polonia și Portul Constanța) și proiectul rutier Via Carpathia. Totodată, ministrul Bogdan Aurescu a punctat faptul că Inițiativa trebuie să continue să livreze rezultate concrete și să își păstreze orientarea strategică.

Ambasadorul SUA a exprimat, la rândul său, susținerea pentru realizarea proiectelor de interconectare strategică pe axa Nord-Sud din cadrul Inițiativei, inclusiv Rail2Sea și Via Carpathia.

Ministrul Bogdan Aurescu a evidențiat totodată, cu acest prilej, principalele concluzii ale vizitei oficiale efectuate în perioada 2-3 septembrie în Israel și Palestina, în special cu privire la stadiul Procesului de Pace din Orientul Mijlociu. Ministrul Bogdan Aurescu a transmis ambasadorului SUA faptul că România apreciază rolul Statelor Unite în procesul de normalizare a relațiilor din regiune, cu referire la recentele evoluții dintre Israel și Emiratele Arabe Unite și, respectiv, Bahrain. Șeful diplomației române a punctat faptul că astfel de inițiative contribuie la îmbunătățirea climatului de securitate și încredere din regiune, România încurajând astfel de progrese.

În același timp, ministrul Bogdan Aurescu a reiterat, cu acest prilej, susținerea României pentru o rezolvare durabilă și cuprinzătoare a conflictului israeliano-palestinian, în baza dreptului internațional și a soluției celor două state. A arătat că România va continua să susțină, în mod concret, așa cum a indicat în discuțiile avute în cadrul vizitei din 2-3 septembrie atât la Ierusalim și Tel Aviv, cât și la Ramallah, angajarea celor două părți într-un dialog constructiv, în vederea reluării negocierilor directe între cele două părți pentru identificarea unei soluții durabile.

Ambasadorul Adrian Zuckerman a transmis aprecierea SUA pentru eforturile României în ceea ce privește susținerea Procesului de Pace, ca stat care are în mod tradițional o abordare echilibrată și o relație bună cu ambele părți implicate în conflict.

Ministrul Bogdan Aurescu și ambasadorul Adrian Zuckerman au mai realizat un schimb de evaluări și poziționări cu privire la cazul Alexei Navalnîi, evoluțiile privind negocierea noului acord START, situația din Mediterana de Est și Belarus. Ambasadorul SUA a transmis apreciere pentru poziția constantă a Guvernului României de susținere a procesului democratic și a societății civile din Belarus.  

Editor online: Florina Manea

Editor online: News National

Agentia de Publicitate Manpres prin News National nu îşi asumă responsabilitatea pentru informaţiile primite şi publicate pe site-ul public. Responsabilitatea conţinutului aparţine exclusiv emitentului comunicatului de presă.

Agentia de Publicitate Manpres prin News National nu poate fi trasă la răspundere pentru informaţii false transmise de către beneficiarii comunicatelor/anunturilor de presă.

Agentia de Publicitate Manpres prin News National îşi rezervă dreptul de a nu publica comunicatele de presă care conţin exprimări necorespunzatoare sau acuzaţii si încălcări ale drepturilor altor persoane, garantate de Constituţia României.

Conținutul website-ului www.newsnational.ro este destinat informării publice. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile Agentia de Publicitate Manpres prin News National în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.newsnational.ro

Următoarea știre

Întrevederea secretarului de stat pentru politica de apărare, planificare şi relaţii internaţionale cu ambasadorul Republicii India

mar sept. 15 , 2020
Întrevederea secretarului de stat pentru politica de apărare, planificare şi relaţii internaţionale cu ambasadorul Republicii India Secretarul de stat pentru politica de apărare, planificare şi relaţii internaţionale, Simona Cojocaru, a primit marți, 15 septembrie, vizita de prezentare a ambasadorului Republicii India în România, Rahul Shrivastava. Cei doi oficiali au abordat […]