Metrorex informează că, începând de azi 15.09.2020, Magistrala 5 de metrou:  Secțiunea Râul Doamnei – Eroilor

Punerea în funcțiune cu călători a Magistralei 5 de metrou: Secțiunea Râul Doamnei – Eroilor, inclusiv Valea Ialomiței

Metrorex informează că, începând cu data de 15.09.2020, Magistrala 5 de metrou:  Secțiunea Râul Doamnei – Eroilor (cod SMIS 2014+111687) este pusă în funcțiune pentru publicul călător, după ora 14:00.

Traseul Magistralei 5 de metrou – Secțiunea Râul Doamnei – Eroilor oferă o cale de transport de mare capacitate și un mijloc de legătură între zona de sud-vest a Bucureștiului (Cartierul Drumul Taberei) și centrul orașului, pe o lungime de circa 7 km, 10 stații de metrou.

Prin această punere în funcțiune, atractivitatea generală a rețelei de metrou crește semnificativ, în special pentru locuitorii din zona cartierului Drumul Taberei, iar transportul de suprafață atât cel public, cât și cel privat este degrevat considerabil.

Secțiunea Râul Doamnei – Eroilor, inclusiv stația și depoul Valea Iolomiței este finanțată din fonduri externe nerambursabile în cadrul POS-T 2007 – 2013, POIM 2014-2020 (85%) și de la bugetul de stat (15%).        

Valoarea proiectului, aprobat prin H.G. nr. 374/2019 este de cca. 3,2 miliarde lei.

Valoarea eligibilă a proiectului este de cca. 2,3 miliarde lei, din care contribuția Comisiei Europene prin Fondul de Coeziune (în cuantum de 85% din valoarea eligibilă a proiectului) este de cca. 2 miliarde lei.

         Lucrările proiectul de investiții au început în noiembrie 2011.

Obiectivele specifice ce au fost atinse prin punerea în funcţiune a Magistralei 5 – Secțiunea Râul Doamnei – Eroilor de metrou:

  • Facilitarea legăturii dintre vestul şi centrul oraşului, prin intermediul unei linii de transport cu metroul cu o lungime construită de cca. 7 km, un număr de 10 stații, un depou şi o galerie de legătură.
  • Asigurarea unei linii de transport cu metroul ce oferă o viteză maximă de 80km/h, la un interval optim de urmărire între trenuri, pe secţiunea Râul Doamnei – Eroilor, inclusiv Valea Ialomiţei. În faza finală, trenurile vor putea circula la un interval de succedare de 2 minute.
  • Îmbunătăţirea confortului călătorilor şi a eficacităţii traficului prin asigurarea unui sistem de transport ce îmbunătăţește durata de deplasare pe coridorul deservit (de la stațiile terminus, Valea Ialomiței și Râul Doamnei până la stația Eroilor), de la 32 de minute la 12 minute.

Prin atingerea acestor obiective specifice, proiectul contribuie implicit la realizarea următoarelor obiective generale:

  • Creşterea eficienţei transportului din punct de vedere al vitezei, prin economia de timp pe care o va asigura noua magistrală de transport subteran.
  • Creşterea atractivităţii transportului cu metroul, comparativ cu transportul rutier, în consecinţă, reducerea numărului de accidente, reducerea degradării

tramei stradale, realizarea de economie de carburanţi şi întreţinere, reducerea timpilor de deplasare etc.

  • Reducerea poluării (gaze de eşapament, zgomot, vibraţii) prin degrevarea transportului de suprafaţă atât public, cât şi privat, cu implicaţii importante asupra îmbunătăţirii calităţii vieţii și condiţiilor de mediu.

Proiect cofinanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operațional Sectorial Transport 2007-2013 și din Fondul de Coeziune prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014-2020.

Editor online: Florina Manea

Editor online: Florina Manea

Agentia de Publicitate Manpres prin News National nu îşi asumă responsabilitatea pentru informaţiile primite şi publicate pe site-ul public. Responsabilitatea conţinutului aparţine exclusiv emitentului comunicatului de presă.

Agentia de Publicitate Manpres prin News National nu poate fi trasă la răspundere pentru informaţii false transmise de către beneficiarii comunicatelor/anunturilor de presă.

Agentia de Publicitate Manpres prin News National îşi rezervă dreptul de a nu publica comunicatele de presă care conţin exprimări necorespunzatoare sau acuzaţii si încălcări ale drepturilor altor persoane, garantate de Constituţia României.

Conținutul website-ului www.newsnational.ro este destinat informării publice. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile Agentia de Publicitate Manpres prin News National în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.newsnational.ro

Următoarea știre

Întrevederea ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu cu ambasadorul SUA la București, Adrian Zuckerman

mar sept. 15 , 2020
Întrevederea ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu cu ambasadorul SUA la București, Adrian Zuckerman Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu l-a primit marți, 15 septembrie 2020, pe ambasadorul SUA la București, Adrian Zuckerman. Cei doi oficiali au abordat teme de actualitate de pe agenda bilaterală și internațională, analizând evoluțiile de interes și prioritățile […]