Oficiul European de Brevete analizează o soluție tehnică marca CEZ care poate îmbunătăți cu până la 4% producția anuală de energie verde a unei turbine eoliene

Oficiul European de Brevete analizează o soluție tehnică marca CEZ care poate îmbunătăți cu până la 4% producția anuală de energie verde a unei turbine eoliene

 De la 0 la 600 MW putere instalată în cel mai mare parc eolian de pe uscat din Europa, CEZ, principalul producător privat de energie eoliană din România, continuă să inoveze sectorul național și internațional al energiei regenerabile produse cu ajutorul vântului.

 Povestea proiectului de inovare pentru care Grupul CEZ în România a solicitat un Brevet de Invenție Oficiului European de Brevete a început în anul 2015.

Soluția tehnică a fost dezvoltată în parcul eolian CEZ din județul Constanța, echipa de specialiști pornind acțiuni de măsurare a poziției nacelelor a 20 de turbine eoliene în scopul perfecționării unei metode tehnice care să determine gradul de dezaliniere față de vânt a turbinelor eoliene cu ax orizontal, cu mai puține erori decât metodele folosite în prezent, în sector.

O turbină eoliană poate pierde până la 4% din producția anuală de energie verde ca urmare a unei dezalinieri de ±12° față de vânt. De exemplu, producția totală netă de 1 185 GWh, realizată în anul 2019 de parcul eolian CEZ ar fi fost diminuată cu aproximativ 12 GWh, echivalentul energiei electrice necesare alimentării a 4000 locuințe timp de un an, dacă se ia în considerare o pierdere de doar 1% la nivelul celor 240 de turbine ale parcului, pierdere evitată ca urmare a aplicării tehnicii de măsurare marca CEZ.

 

Grupul CEZ în România și-a propus captarea fluxului de vânt maxim posibil la toate turbinele sale, executând aproximativ 55 de măsurători anuale și numeroase experimente de corelare a mai multor tehnici de măsurare.

CEZ a finalizat până în prezent gradul de dezaliniere la 40% din turbinele sale și a solicitat Oficiului European de Brevete certificarea soluției tehnice dezvoltate, acțiune aflată în stadiul de analiză.

 

“În România construim deja de câțiva ani un hub de know how în jurul eolienelor iar inițiativa analizată în prezent de Oficiul European de Brevete este doar unul dintre rezultatele obținute. Grupul CEZ în România rămâne ca de fiecare dată în pas cu tehnologia și inovația și caută să dezvolte programe și servicii care să devină modele de bună practică pentru sectorul energetic național și internațional”, a declarat Ondrej Safar, CEO CEZ România.

 

Detalii despre soluția tehnică marca CEZ vor fi dezvăluite publicului larg, după finalizarea procedurii de brevetare.

Despre Grupul CEZ în România

Grupul CEZ în România este reprezentat prin 9 companii – Distribuţie Energie Oltenia, CEZ România, CEZ Vânzare, CEZ Trade, Tomis Team, MW Invest, Ovidiu Development, TMK Hydroenergy Power, CEZ ESCO România.

Grupul CEZ este prezent pe piaţa românească încă din anul 2005, odată cu preluarea companiei de distribuţie a energiei electrice Electrica Oltenia SA.

După procesul de separare a activităţilor (unbundling) încheiat cu succes în anul 2017, Distribuţie Energie Oltenia (fostă CEZ Distribuţie) asigură alimentarea cu energie electrică a şapte judeţe: Argeş, Dolj, Gorj, Mehedinţi, Olt, Teleorman şi Vâlcea.

CEZ Vânzare este principalul furnizor de energie electrică din sud-vestul României, dar şi furnizor de gaze naturale, cu un portofoliu de clienţi casnici şi industriali care depăşeste 1,3 milioane de clienţi.

Grupul CEZ deţine în România şi cel mai mare parc eolian pe uscat din Europa, în zona Dobrogea, la Fântânele, Cogealac şi Grădina. Parcul Eolian a însemnat o investiţie de 1,1 miliarde euro şi conține 240 de turbine eoliene cu o putere totală instalată de 600 MW. Întreaga capacitate a Parcurilor Eoliene CEZ a fost pusă în funcţiune la sfârşitul anului 2012.

Totodată, începând cu 2011, Grupul CEZ în România deţine în portofoliul său sistemul hidroenergetic de lângă Reşiţa, judeţul Caraş-Severin, format din 4 microhidrocentrale (Grebla, Crăinicel 1, Crăinicel 2 şi Breazova) şi amenajările hidro aferente de la Trei Ape, Gozna, Văliug şi Secu. Grupul CEZ a investit în reabilitarea complexului de hidrocentrale de la Reşiţa în scopul creşterii eficienţei, capacitatea de producţie ridicându-se de la 18MW la circa 22 MW după finalizarea procesului de modernizare.

 

Începand cu 2018, CEZ ESCO România ofera soluţii de eficienţă energetică în sectorul privat. Compania oferă servicii complete, de la consultanţă la proiectare, de la management de proiect, la implementare proiectelor energetice complexe (soluţii de încălzire, de răcire şi/ sau alimentare cu energie).

Editor online: Florina Manea

Editor online: Florina Manea

Agentia de Publicitate Manpres prin News National nu îşi asumă responsabilitatea pentru informaţiile primite şi publicate pe site-ul public. Responsabilitatea conţinutului aparţine exclusiv emitentului comunicatului de presă.

Agentia de Publicitate Manpres prin News National nu poate fi trasă la răspundere pentru informaţii false transmise de către beneficiarii comunicatelor/anunturilor de presă.

Agentia de Publicitate Manpres prin News National îşi rezervă dreptul de a nu publica comunicatele de presă care conţin exprimări necorespunzatoare sau acuzaţii si încălcări ale drepturilor altor persoane, garantate de Constituţia României.

Conținutul website-ului www.newsnational.ro este destinat informării publice. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile Agentia de Publicitate Manpres prin News National în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.newsnational.ro

Următoarea știre

De ce au durat asa de mult timp lucrările la Magistrala 5 de metrou?

vin sept. 18 , 2020
Punerea în funcțiune pentru publicul călător a Magistralei 5 de metrou consemnează un moment important pentru transportul public în București. Această dată marchează, de altfel și începutul Săptămânii Europene a Mobilității, ocazie cu care sunt promovate forme de transport ecologic precum și faptul că mobilitatea sporeşte în mod evident calitatea […]