CNA: Amendă: 10.000 de lei România TV si Somaţii publice: B1 TV; Realitatea Plus; Antena 3

Amendă: 10.000 de lei România TV si Somaţii publice: B1 TV; Realitatea Plus; Antena 3

 Întrunit în ședința publică din data de 22.09.2020, Consiliul Național al Audiovizualului a analizat rapoartele de monitorizare întocmite de direcția de specialitate ca urmare a sesizărilor primite și a autosesizării si a decis să aplice următoarele sancțiuni:

  • amendă de 10.000 de lei postului România TV pentru emisiuni de știri și dezbateri difuzate în zilele de 29.07, 25 şi 26.08.2020, emisiuni în care s-au făcut referiri la Raed Arafat fără a respecta prevederile 40 alin. (2), 65 lit. a) și ale 64 alin. (1) lit. a) şi b) din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual. Au fost reținute emisiunile: „Ediție specială”, (29.07.2020, ora 20.00), „Știri” (ora 14.00) și „News Line” (ora 15.00)  din 25.08.2020 și „Punctul culminant” (29.07, 25 și 26.08.2020, ora 21.00). La stabilirea sancțiunii s-a avut în vedere și încălcarea dispozițiilor art. 65 lit. c) [În emisiunile de ştiri şi dezbateri, radiodifuzorii trebuie să respecte următoarele reguli: (…) c) titlul afişat pe ecran să reflecte cât mai fidel esenţa faptelor şi datelor prezentate în acel moment], printre titlurile afișate pe ecran fiind „Cum vrea camarila lui Arafat să traumatizeze copiii/Scandal monstru, copii ținuți departe de bunicii lor ”, „Ce au ajuns să facă trupele desepiste ale lui Arafat”, „Noile restricții și absurdități ale legii lui Arafat”;
  • somaţie publică postului Antena 3, deoarece la difuzarea emisiunii „Subiectiv”, ediția din 08.08.2020, radiodifuzorul nu a respectat prevederile 65 lit. c) din Codul audiovizualului, titrând: „Ticăloșie fără limite! Cum se fabrică un „pozitiv”, „Revoltător, mort neinfectat, trecut la covid-19”, „Familia decedatului,  mărturii șocante în direct”,  „Familia: am demonstrat  că nu avea covid-19”, „Familia decedatului: Puteți merge și la Iohannis!”.

De asemenea, CNA a analizat  rapoartele de monitorizare privind modul în care a fost reflectată în spațiul audiovizual cea de a doua săptămână din campania electorală pentru alegerile locale din acest an (04-10.09.2020). Constatând încălcări ale prevederilor legislației audiovizualului, Consiliul a decis să aplice câte o somaţie publică posturilor:

  • B1 TV, pentru ediția din 10.09.2020 a emisiunii „Bună, România!”, în cadrul căreia moderatorii au făcut comentarii cu privire la un incident în care ar fi fost implicat primarul Comunei Singureni în urmă cu câteva luni. La difuzarea acestei ediții nu s-a ținut cont de dispoziţiile 64 alin. (1) lit. b) din Decizia CNA nr. 220/2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual;
  • Realitatea Plus, pentru că la difuzarea unor emisiuni din perioada 04-10.09.2020, a încălcat prevederile 5 alin. (1) lit. b), ale art. 8 alin. (3) şi pe cele ale art. 6 alin. (1) din Decizia CNA nr. 475/2020 privind regulile de desfăşurare în audiovizual a campaniei electorale pentru alegerile locale din anul 2020.

 

În aceeaşi şedinţă, CNA a analizat rapoartele întocmite de Direcția Control pentru posturile din teritoriu și a decis să aplice somații publice posturilor:

  • Tele 2 Drobeta (Drobeta-Turnu Severin), pentru  emisiunea „Ştirile Tele2” din 14.07.2020 în care a fost difuzat reportajul cu titlul „Secretarul PMP, Koler, politica şi gradele” fără a ţine cont de prevederile 64 alin. (1) lit. b) din Codul audiovizualului;
  • Metropola TV (Bucureşti), deoarece în ediţia din 17.08.2020 a emisiunii „Prime Time”, în care a fost invitat primarul Capitalei, postul nu a respectat prevederile 139 din Cod, potrivit cărora: „Publicitatea, pozitivă sau negativă, în legătură cu partide politice, oameni politici, mesaje politice este interzisă, cu excepţia perioadelor de campanie electorală”.

Consiliul a analizat rapoartele întocmite de Direcția Control, pentru emisiuni destinate campaniei electorale difuzate de posturile de radio şi de televiziune din teritoriu în perioada 28.08 – 10.09.2020. Constatând nerespectarea prevederilor Deciziei CNA nr. 475 din 18 august 2020, CNA a decis să sancţioneze cu somaţie publică următoarele posturi:

  • Litoral TV (Năvodari) pentru nerespectarea prevederilor 6 alin. (2) în emisiunea „Ce frumos e la noi cu Gheorghe Haleţ”, difuzată în 09.09.2020, cu menţiunea „reluare” [În perioada campaniei electorale, radiodifuzorii nu pot difuza emisiuni produse, realizate sau moderate de candidaţi şi de reprezentanţi declaraţi ai competitorilor electorali”];
  • AS TV (Bistriţa) pentru încălcarea prevederilor 5 alin. (1) lit. b) la difuzarea rubricii de informații „Alegeri locale” , edițiile din 02 și 03.09.2020, în cadrul cărora au fost difuzate  fragmente din emisiuni de promovare electorală;
  • Radio Metronom, pentru că radiodifuzorul a difuzat sporturile de publicitate electorală fără ca acestea să fie incluse în cadrul emisiunilor de promovare electorală sau de dezbatere electorală, încălcând astfel dispoziţiile 10 alin. (1).

Totodată, CNA a decis sancționarea cu somație publică a postului RTT Braşov, pentru încălcarea prevederilor art. 69 alin. (1) din Cod conform cărora: În programele de ştiri radiodifuzorii trebuie să asigure o prezentare echilibrată a reprezentanţilor puterii şi opoziţiei, ţinând cont de ponderea partidelor parlamentare, de importanţa temelor aflate în dezbatere şi, după caz, de reprezentarea partidelor la nivel local.”

În urma analizării solicitărilor privind licențele audiovizuale, membrii Consiliului au hotărât să sancţioneze cu câte o somație publică societățile:

TVMP SRL (Ploiești) pentru încălcarea dispozițiilor art. 54 alin. (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, conform cărora: „Furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaţia să solicite Consiliului acordul pentru orice modificare intervenită în documentele şi în datele declarate, prevăzute la art. 54 alin. (1) lit. b) şi e)”;

– Media Group SRL (Sălăjanul TV din Zalău) pentru nerespectarea prevederilor art. 20 alin. (2) din Decizia CNA nr. 277 /2013 [„Cererea de prelungire, conform formularului-tip prevăzut în anexa nr. 1, se va depune la CNA cu cel mult 60 de zile înainte de expirarea duratei de valabilitate a licenţei, dar nu mai târziu de 30 de zile înainte de expirarea acesteia, şi va fi însoţită de următoarele documente: a) licenţa audiovizuală, în original; b) decizia de autorizare, în original; c) documentele prevăzute la art. 4 alin. (2)-(4), după caz, în funcţie de statutul juridic al solicitantului, precum şi documentele prevăzute la art. 4 alin. (1) lit. b), e) şi k)”].

 Editor online: Florina Manea

Editor online: Florina Manea

Agentia de Publicitate Manpres prin News National nu îşi asumă responsabilitatea pentru informaţiile primite şi publicate pe site-ul public. Responsabilitatea conţinutului aparţine exclusiv emitentului comunicatului de presă.

Agentia de Publicitate Manpres prin News National nu poate fi trasă la răspundere pentru informaţii false transmise de către beneficiarii comunicatelor/anunturilor de presă.

Agentia de Publicitate Manpres prin News National îşi rezervă dreptul de a nu publica comunicatele de presă care conţin exprimări necorespunzatoare sau acuzaţii si încălcări ale drepturilor altor persoane, garantate de Constituţia României.

Conținutul website-ului www.newsnational.ro este destinat informării publice. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile Agentia de Publicitate Manpres prin News National în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.newsnational.ro

Următoarea știre

Buletin Informativ: dinamica scenariilor de funcționare a unităților de învățământ preuniversitar (22 septembrie 2020)

mar sept. 22 , 2020
Buletin Informativ: dinamica scenariilor de funcționare a unităților de învățământ preuniversitar (22 septembrie 2020) Ministerul Educației și Cercetării monitorizează dinamica scenariilor de funcționare a unităților de învățământ preuniversitar, la nivel național, aceasta fiind influențată de evoluția situației epidemiologice din fiecare județ. Prin urmare, astăzi, 22 septembrie, în conformitate cu datele […]