Convorbirea telefonică a ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu cu ministrul de stat pentru afaceri externe din Regatul Arabiei Saudite, Adel bin Ahmed Al-Jubeir

Convorbirea telefonică a ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu cu ministrul de stat pentru afaceri externe din Regatul Arabiei Saudite, Adel bin Ahmed Al-Jubeir

 Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a avut miercuri, 23 septembrie 2020, o convorbire telefonică cu ministrul de stat pentru afaceri externe din Regatul Arabiei Saudite, Adel bin Ahmed Al-Jubeir.

Cu această ocazie, șeful diplomației române l-a felicitat pe omologul saudit cu prilejul Zilei Naționale a Regatului Arabiei Saudite, celebrată astăzi, adresând urări de pace și prosperitate întregii națiuni saudite.

Ministrul Bogdan Aurescu a reiterat, iar interlocutorul saudit a reconfirmat, dorința de aprofundare și extindere a dialogului politico-diplomatic bilateral și a relațiilor sectoriale, pe coordonatele stabilite anterior, în cadrul vizitei la București a demnitarului saudit din 12 februarie 2020 și al convorbirii telefonice dintre cei doi miniștri de la 23 iulie 2020.

Întrevederea a prilejuit un schimb de opinii cu privire la evoluțiile recente pe plan regional și internațional, cu accent pe situația din Orientul Mijlociu. Ministrul Bogdan Aurescu a prezentat principalele concluzii ale vizitei oficiale efectuate în perioada 2-3 septembrie în Israel și Palestina. A reiterat susținerea României pentru o rezolvare durabilă și cuprinzătoare a conflictului israeliano-palestinian, în baza dreptului internațional și a soluției celor două state, și a arătat că România va continua să susțină angajarea celor două părți într-un dialog constructiv, în vederea reluării negocierilor directe între cele două părți pentru identificarea unei soluții durabile. A încurajat ca principalii actori regionali să contribuie la orice demers care poate duce la creșterea încrederii între părți și la crearea climatului necesar pentru dialog. Cei doi oficiali au avut un schimb de opinii cu privire la procesul de normalizare a relațiilor din regiune, cu referire la recentele evoluții dintre Israel și Emiratele Arabe Unite și, respectiv, Bahrain. Șeful diplomației române a punctat faptul că astfel de inițiative contribuie la îmbunătățirea climatului de securitate și încredere din regiune, România încurajând astfel de progrese.

Cei doi miniștri au discutat și situația din Yemen. Șeful diplomației române a reiterat susținerea consecventă, de către România a demersurilor de stabilizare și pace, încurajând participarea responsabilă a tuturor părților implicate în dialogul intra-yemenit, în conformitate cu angajamentele asumate prin acordurile de la Stockholm și Riad, și în strânsă colaborare cu reprezentantului special al Secretarului general al ONU, Martin Griffiths. Totodată, ministrul Bogdan Aurescu a condamnat ferm atacurile recente lansate asupra teritoriului saudit, considerând inacceptabil orice atentat la adresa siguranței populației civile.

Totodată, cei doi oficiali au analizat cele mai recente evoluții din Mediterana de Est. Ministrul Bogdan Aurescu a exprimat speranța că anunțul de marți seara, 22 septembrie, cu privire reluarea discuțiilor exploratorii dintre Grecia și Turcia, planificate pentru joi, 24 septembrie, va deschide calea spre detensionarea situației. A subliniat eforturile diplomatice europene intense din ultima perioadă în acest sens și a reiterat convingerea că numai un dialog onest și direct, în baza dreptului internațional, poate determina o soluție durabilă.

De asemenea, în cadrul convorbirilor a fost abordată colaborarea celor două state în cadrul organizațiilor internaționale.

Editor online: Florina Manea

Editor online: Florina Manea

Agentia de Publicitate Manpres prin News National nu îşi asumă responsabilitatea pentru informaţiile primite şi publicate pe site-ul public. Responsabilitatea conţinutului aparţine exclusiv emitentului comunicatului de presă.

Agentia de Publicitate Manpres prin News National nu poate fi trasă la răspundere pentru informaţii false transmise de către beneficiarii comunicatelor/anunturilor de presă.

Agentia de Publicitate Manpres prin News National îşi rezervă dreptul de a nu publica comunicatele de presă care conţin exprimări necorespunzatoare sau acuzaţii si încălcări ale drepturilor altor persoane, garantate de Constituţia României.

Conținutul website-ului www.newsnational.ro este destinat informării publice. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile Agentia de Publicitate Manpres prin News National în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.newsnational.ro

Următoarea știre

Ministrul Culturii, prezent la deschiderea Librăriei din Alexandria

mie sept. 23 , 2020
Ministrul Culturii, prezent la deschiderea Librăriei din Alexandria Ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, a participat astăzi la deschiderea Librăriei din Alexandria, singura din oraș care vinde exclusiv cărți și alocă spațiu dedicat evenimentelor culturale. „Felicit Asociația Social Cultural Istorică Politică <<Mihai Murar>> pentru decizia de a deschide singura librărie modernă din […]
Sigla-Ziarul-News-2020