Kairat Karabayev, noul ministru – consilier la Ambasada Republicii Kazahstan în România, primit de președintele CCIB

Kairat Karabayev, noul ministru – consilier

la Ambasada Republicii Kazahstan în România, primit de președintele CCIB

 Preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti (CCIB), dr. ing. Costică T. Mustață, s-a întâlnit cu Kairat Karabayev, noul ministru – consilier cu sarcini în domeniul relațiilor economice la Ambasada Republicii Kazahstan în România. La întâlnire au fost prezenți: dl. Azamat Kagenov – Consul al Ambasadei, precum și ing. Iuliu Stocklosa, vicepreședinte, și prof. dr. ing. Ion Hohan, președintele Secțiunii Servicii, vicepreședinte al CCIB.

Urându-i bun venit în România și la CCIB, mult succes și asigurându-l de întregul sprijin în activitatea recent începută, dr. ing. Costică T. Mustață a subliniat relațiile tradiționale între CCIB și Ambasada Republicii Kazahstan în țara noastră, precum și importanța colaborării între cele două țări, mai ales prin prisma participării ca acționar principal a KazMunaiGaz, companie de stat din Kazahstan. la rafinăriile Midia și Vegas. „Faptul că în primele 7 luni ale anului curent, Kazahstanul se află pe locul 5 în topul statelor din afara UE furnizoare de mărfuri în România se datorează exclusiv importurilor mari de țiței din această țară în vederea prelucrării în rafinăriile cu acționariat kazah, plasând-o pe locul 4 în topul țărilor extra UE, cu care țara noastră înregistrează deficite ale balanței comerciale. Se impune ca partea kazahă să stimuleze importurile din România pentru a asigura o tendință de echilibrare a schimburilor comerciale bilaterale”, a precizat președintele CCIB. La rândul său, vicepreședintele Iuliu Stocklosa a reamintit ca prin acordurile de colaborare semnate în 2018 de CCIB cu Uniunile întreprinzătorilor (ATAMEKEN) din Nur-Sultan (capitala țării, care atunci se numea Astana), precum și din Almaty, s-a asigurat cadrul de promovare a schimburilor comerciale și cooperării economice dintre firmele și companiile din cele două țări.

Mulțumind pentru primire, dl. Kairat Karabayev, a propus organizarea în cursul lunii noiembrie a.c. de către CCIB cu sprijinul Ambasadei Kazahstanului a unui eveniment de promovare a relațiilor economice bilaterale în regim virtual (online) cu participarea firmelor membre ale Camerei bucureștene și instituției similare din Nur-Sultan. Totodată, diplomatul kazah a propus ca președintele CCIB să conducă o misiune economică care să efectueze o vizită de lucru în Kazahstan în luna martie 2021.

Președintele Mustață a confirmat, în principiu, interesul CCIB de a se implica în organizarea celor două evenimente, urmând ca detaliile să fie stabilite în perioada următoare

Informații de background

În primele 7 luni din 2020 (date disponibile), volumul schimburilor comerciale bilaterale, comparativ cu perioada similară din 2019 s-a redus cu 34,2%, înregistrând 729 milioane USD, exclusiv pe seama reducerii importului cu 35,9% (688 milioane USD), în timp ce exportul, chiar în condițiile pandemiei de Covid 19 a înregistrat o majorare cu 18%, atingând 41 milioane USD. Kazahstanul se află pe locul 39 între piețele necomunitare de destinație a exporturilor românești, pe locul 5 în topul statelor din afara UE furnizoare de mărfuri în România și pe locul 4 în topul țărilor extra UE, cu care țara noastră înregistrează deficit al balanței comerciale (-647 milioane USD).

Editor online: Florina Manea

Agentia de Publicitate Manpres prin News National nu îşi asumă responsabilitatea pentru informaţiile primite şi publicate pe site-ul public. Responsabilitatea conţinutului aparţine exclusiv emitentului comunicatului de presă.

Agentia de Publicitate Manpres prin News National nu poate fi trasă la răspundere pentru informaţii false transmise de către beneficiarii comunicatelor/anunturilor de presă.

Agentia de Publicitate Manpres prin News National îşi rezervă dreptul de a nu publica comunicatele de presă care conţin exprimări necorespunzatoare sau acuzaţii si încălcări ale drepturilor altor persoane, garantate de Constituţia României.

Conținutul website-ului www.newsnational.ro este destinat informării publice. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile Agentia de Publicitate Manpres prin News National în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.newsnational.ro

Următoarea știre

Întâlnirea ministrului apărării naționale cu ambasadorul Poloniei în România

lun oct. 19 , 2020
Întâlnirea ministrului apărării naționale cu ambasadorul Poloniei în România   Ministrul apărării naționale, Nicolae-Ionel Ciucă, s-a întâlnit luni, 19 octombrie, cu noul ambasador al Republicii Polone în România, Maciej Lang, la sediul MApN. Cei doi oficiali au subliniat relevanța Parteneriatului Strategic dintre cele două state la nivelul apărării, importanța procesului […]
Sigla-Ziarul-News-2020