Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a  participat la cea de-a 37-a sesiune a Conferinței Ministeriale a Francofoniei

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a  participat la cea de-a 37-a sesiune a Conferinței Ministeriale a Francofoniei

 Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a participat marți, 24 noiembrie 2020, la cea de-a 37-a sesiune a Conferinței Ministeriale a Francofoniei, care s-a desfășurat prin videoconferință.

În contextul celei de a 50-a aniversări a Francofoniei instituționale și a celebrării a 20 de ani de la adoptarea Declarației de la Bamako, miniștrii celor 54 de state membre ale Organizației Internaționale a Francofoniei (OIF) evaluează, cu prilejul Conferinței Ministeriale care se desfășoară în perioada 24-25 noiembrie 2020, activitatea OIF pentru anul 2020, și au un schimb de idei privind provocările ridicate de pandemia COVID-19 pentru spațiul francofon și măsurile identificate pentru a le gestiona.

În discursul său, șeful diplomației române a trecut în revistă principalele activități derulate de România, în acest an, în sprijinul Francofoniei și al spațiului francofon. Ministrul Bogdan Aurescu a menționat, în acest sens, participarea României la misiuni de pace și reconstrucție post-conflict ONU și UE derulate în state  francofone și pregătirea, în limba franceză, a ofițerilor de stat major care participă la acest tip de misiuni, finanțarea și co-organizarea programului de burse de cercetare doctorale și post-doctorale Eugen Ionescu dedicat tinerilor cercetători din statele francofone sau finanțarea unor proiecte de cooperare pentru dezvoltare în state membre OIF.

Ministrul Bogdan Aurescu a salutat, totodată, rezultatul recentelor alegeri prezidențiale din Republica Moldova, subliniind faptul că Președintele Maia Sandu, fost ministru al Educației, împărtășește valorile Francofoniei. A încurajat statele membre OIF să susțină planul ambițios de reforme democratice și dezvoltare durabilă avut în vedere de Președintele Maia Sandu.  

Ministrul Bogdan Aurescu a salutat, de asemenea, adoptarea, în cadrul reuniunii ministeriale, a rezoluției privind „Conviețuirea pe durata pandemiei de COVID-19 și în lumea post-COVID”, prin care se exprimă preocuparea statelor francofone față de efectele crizei mondiale declanșate de pandemie și invită comunitatea mondială să consolideze multilateralismul și cooperarea internațională pentru a răspunde eficient și solidar acestor provocări.

Reuniunea ministerială pregătește buna desfășurare a Sommet-ului Francofoniei din 2021, găzduit de Tunisia, statele membre OIF realizând bilanțul îndeplinirii angajamentelor asumate atât în cadrul documentului Vade-mecum privind utilizarea limbii franceze în organizațiile internaționale, adoptat la Sommet-ul de la București (2006), cât și în cadrul Declarației și rezoluțiilor Sommet-ului de la Erevan (2018), în domenii precum situațiile de criză și de consolidare a păcii în spațiul francofon, drepturile omului, respectul diversității lingvistice și culturale etc.

Reuniunea a prilejuit, totodată, un schimb de opinii privind evoluțiile recente în domeniul păcii și securității din spațiul francofon și modalități de eficientizare a Organizației, atât în plan intern, cât și în ceea ce privește consolidarea măsurilor de urmărire a îndeplinirii acquis-ului francofon de către statele candidate, dar și de către statele membre OIF.

A mai fost adoptată, de asemenea, și noua Strategie Economică a Francofoniei pentru perioada 2020-2025, care ia în considerare repercusiunile negative ale pandemiei și se dorește a fi o contribuție activă la relansarea economică și la dezvoltarea durabilă inclusivă în statele francofone.  


Informații suplimentare

România este membru cu drepturi depline al Organizației Internaționale a Francofoniei (OIF) din  anul 1993.

În 2007, România a fost desemnată de către Secretarul General al Francofoniei, “stat-far al francofoniei” în regiunea Europei Centrale și de Est.

România participă activ la întâlnirile diferitelor structuri ale Francofoniei (Sommet, Conferința ministerială, Consiliul permanent, Conferințele ministeriale specializate și permanente – CONFEMEM și CONFEJES -, Adunarea Parlamentară a Francofoniei) și operatorilor Francofoniei (Agenția universitară a Francofoniei, TV5Monde, Universitatea Senghor și Asociația internațională a primarilor francofoni), precum și la elaborarea documentelor strategice ale OIF.

Angajamentul constant al României în cadrul Francofoniei permite, de asemenea, promovarea valorilor europene și euro-atlantice în spațiul francofon și promovarea politicii externe, inclusiv a componentei de asistență pentru dezvoltare, din perspectiva propriilor priorități de dezvoltare. Sprijinul financiar al României contribuie la realizarea misiunilor Francofoniei, definite în cadrul strategic al OIF 2015-2022 și ilustrate în programarea OIF 2019-2022.

Conferința Ministerială a Francofoniei (CMF – https://www.francophonie.org/node/45) asigură continuitatea politică a Sommet-ului Francofoniei, reunindu-se anual. Atribuțiile sale prevăd asigurarea implementării deciziilor adoptate de Sommet și pregătirea următorului Sommet, definirea marilor axe ale acțiunii multilaterale francofone, adoptarea bugetului şi a repartizării acestuia, recomandarea admiterii de noi membri, crearea organelor subsidiare necesare etc.

 

 

 

Editor online: Florina Manea

Agentia de Publicitate Manpres prin News National nu îşi asumă responsabilitatea pentru informaţiile primite şi publicate pe site-ul public. Responsabilitatea conţinutului aparţine exclusiv emitentului comunicatului de presă.

Agentia de Publicitate Manpres prin News National nu poate fi trasă la răspundere pentru informaţii false transmise de către beneficiarii comunicatelor/anunturilor de presă.

Agentia de Publicitate Manpres prin News National îşi rezervă dreptul de a nu publica comunicatele de presă care conţin exprimări necorespunzatoare sau acuzaţii si încălcări ale drepturilor altor persoane, garantate de Constituţia României.

Conținutul website-ului www.newsnational.ro este destinat informării publice. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile Agentia de Publicitate Manpres prin News National în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.newsnational.ro

Următoarea știre

VIZIUNEA ENEL PENTRU ANUL 2030, INCLUSĂ ÎN PLANUL STRATEGIC 2021–2023: UN DECENIU DE OPORTUNITĂȚI

mie nov. 25 , 2020
VIZIUNEA ENEL PENTRU ANUL 2030, INCLUSĂ ÎN PLANUL STRATEGIC 2021–2023: UN DECENIU DE OPORTUNITĂȚI  Drumul spre 2030  După un deceniu de transformări majore, Grupul plasează în centrul strategiei sale accelerarea tranziției energetice, alături de o dezvoltare durabilă și profitabilă pentru a crea valoare în comun cu toți stakeholderii și randamente […]