TEHNOLOGIA BLOCKCHAIN GARANTEAZĂ INTEGRITATEA SISTEMELOR INFORMATICE PENTRU ALEGERILE PARLAMENTARE

TEHNOLOGIA BLOCKCHAIN GARANTEAZĂ INTEGRITATEA

SISTEMELOR INFORMATICE PENTRU ALEGERILE PARLAMENTARE

 Sistemele și aplicațiile informatice care vor fi utilizate la alegerile parlamentare, dezvoltate de Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) pe baza Hotărârii Autorității Electorale Permanente (AEP) nr. 29/2020, au implementată tehnologia blockchain. Această soluție complementară de ultimă generație garantează integritatea și consolidează transparența și trasabilitatea procesului electoral.

Specialiștii STS au dezvoltat și au implementat soluția tehnologică modernă blockchain care nu permite modificarea sau alterarea datelor înregistrate pe parcursul procesului electoral, nici măcar de către administratorii acestora, asigurând integritatea și transparența acestora. Atât datele din SIMPV, cât și datele din SICPV vor putea fi verificate pe site-ul web dedicat – https://voting.roaep.ro, în care vor fi prezentate, în timp real, informațiile înregistrate și detaliile acestora.

Tehnologia blockchain, folosită în nenumărate industrii, constă în calcularea unor amprente digitale unice și nerepetabile, care se reactualizeză din 5 în 5 secunde. O eventuală modificare a informației generează o nouă amprentă, făcând schimbarea vizibilă. Pe scurt, tehnologia blockchain formează un lanț de încredere pe fluxul de informație în care orice modificare este vizibilă.

Toate informațiile vor fi făcute publice, în timp real, pe site-ul web https://voting.roaep.ro și vor putea fi accesate de oricine este interesat.

            STS a predat sistemele informatice către AEP, pentru a fi testate și auditate. Atât SIMPV, cât și SICPV au fost adaptate la specificul alegerilor parlamentare și au rolul de a semnala tentativele de vot ilegal și de a preveni votul multiplu, respectiv de a realiza managementul proceselor-verbale.

După testarea celor două sisteme de către INS și AEP și implementarea eventualelor cerințe suplimentare,  pe data de 1 decembrie a.c., în conformitate cu prevederile legale, se va încheia acceptanța pentru SIMPV și se va preda AEP codul sursă al SICPV, care va fi utilizat pe timpul procesului electoral.

* * *

SIMPV – Sistemul informatic de monitorizare a prezenței la vot și de prevenire a votului ilegal:

  • verifică dacă persoanele au drept de vot, potrivit legii;
  • semnalează tentativele de vot ilegal și previne votul multiplu;
  • prezintă date statistice privind prezența la vot pe site-ul web https://prezenta.roaep.ro;
  • nu are nicio implicare în procesul de numărare a voturilor.

Președintele secției de votare decide dacă îi permite alegătorului să își exprime dreptul de vot.

 

SICPV – Sistemul informatic de centralizare a proceselor-verbale:

  • asigură managementul procesele-verbale, verificate, validate și certificate de oficiile electorale și birourile electorale, conform procedurii stabilite prin decizie a Biroului Electoral Central.
  • procesele-verbale originale privind consemnarea rezultatelor votării sunt scanate de către statisticienii din stațiile de prelucrare și centralizare a rezultatelor alegerilor, iar fișierele rezultate sunt încărcate în SICPV. Acestea vor fi puse la dispoziția publicului pe site-ul web https://prezenta.roaep.ro.

Editor online: Florina Manea

Agentia de Publicitate Manpres prin News National nu îşi asumă responsabilitatea pentru informaţiile primite şi publicate pe site-ul public. Responsabilitatea conţinutului aparţine exclusiv emitentului comunicatului de presă.

Agentia de Publicitate Manpres prin News National nu poate fi trasă la răspundere pentru informaţii false transmise de către beneficiarii comunicatelor/anunturilor de presă.

Agentia de Publicitate Manpres prin News National îşi rezervă dreptul de a nu publica comunicatele de presă care conţin exprimări necorespunzatoare sau acuzaţii si încălcări ale drepturilor altor persoane, garantate de Constituţia României.

Conținutul website-ului www.newsnational.ro este destinat informării publice. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile Agentia de Publicitate Manpres prin News National în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.newsnational.ro

Următoarea știre

TREY SYS - Estetique Beauty Center deschide un nou salon de înfrumusețare în centrul Bucureștiului, în Piața Alba Iulia , numărul 3, bl i 2

lun nov. 30 , 2020
Pe piața bucureșteană a serviciilor de înfrumusețare apare un nou jucător: TREY SYS – Estetique Beauty Center deschide un nou salon de înfrumusețare în centrul Bucureștiului, în Piața Alba Iulia , numărul 3, bl i 2  Marți, 1 Decembrie, la ora 14:00, TREY SYS – Estetique Beauty Center deschide un […]