Republica Bulgaria – coduri portocaliu și galben de precipitații

Republica Bulgaria – coduri portocaliu și galben de precipitații

 

Ministerul Afacerilor Externe informează cetățenii români care se află, tranzitează sau intenționează să călătorească în Republica Bulgaria că, în conformitate cu datele transmise de Institutul de Meteorologie și Hidrologie bulgar, în perioada 10-11 ianuarie 2021, întreaga suprafață a teritoriului acestui stat va fi afectată de căderi abundente de precipitații sub formă de ploaie și ninsoare, fiind emise următoarele coduri de atenționare meteorologică:

• Cod portocaliu pentru căderi abundente de precipitații sub formă de ninsoare, pentru regiunile Vidin, Montana și Vrața. Cantitățile de precipitații vor fi abundente și se va forma un strat de zăpadă de 30-40cm; în apropierea malulului Dunării, stratul de zăpadă va fi de 15-20cm;

• Cod galben pentru căderi de precipitații sub formă de ninsoare, pentru regiunile Pernik, Sofia-Regiune, Sofia, Loveci, Pleven, Gabrovo, Veliko Târnovo, Târgoviște, Ruse, Razgrad, Silistra și Sumen. Precipitațiile vor fi însoțite de rafale de vânt și se va forma un strat de zăpadă de 10-15cm. Condițiile meteorologice vor fi prielnice apariției poleiului și formării troienelor de zăpadă;

• Cod galben pentru căderi de precipitații sub formă de ploaie și ninsoare, în următoarele regiuni: Kiustendil, Blagoevgrad, Pazardjik, Plovdiv, Smolyan, Varna și Dobrici. Precipitațiile mixte vor înregistra cantități maxime de 30-35 litri/mp. Condițiile meteorolgice vor fi prielnice apariției poleiului;

• Cod galben pentru căderi de precipitații sub formă de ploaie, în următoarele regiuni: Stara Zagora, Haskovo, Kârdjali, Sliven, Yambol și Burgas. Precipitațiile vor înregistra cantități de până la 25 litri/mp.

În acest context, autoritățile bulgare recomandă atenție sporită în trafic,  adaptarea vitezei, echiparea autovehiculelor pentru circulație în condiții de iarnă, respectarea semnalizărilor rutiere temporare montate și a indicațiilor/semnalelor organelor de control aflate la fața locului. Pe perioada instituirii codurilor de atenționare meteorologică este posibil ca unele categorii de drumuri să fie închise circulației rutiere din cauza formării troienelor de zăpadă sau a vizibilității reduse în condiții de viscol.

Informații suplimentare pot fi accesate astfel: cu privire la regimul vamal, la intrarea în Republica Bulgaria dinspre Republica Turcia, pe site-ul www.mae.ro/travel-conditions/3677 (Condiții de călătorie în Bulgaria, titlul Reglementări vamale) și pe site-ul Agenției ”Vămi” din Bulgaria – www.customs.bg; cu privire la e-vigneta și sistemul e-TOLL – pe site-ul www.bgtoll.bg; cu privire la situația circulației prin punctele de trecere a frontierei bulgare – pe site-ul www.mvr.bg; cu privire la starea vremii – pe site-ul www.weather.bg; cu privire la starea actuală a drumurilor – pe aplicația gratuită LIMA www.lima.api.bg, de pe pagina de internet a Agenției ”Infrastructura Rutieră” – www.api.bg și la numărul de telefon 070013020, accesibil în regim non-stop.

Cetățenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Sofia: +35929712858 şi +35929733510, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență. De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu caracter de urgenţă au la dispoziţie telefonul de permanență al misiunii diplomatice a României în Republica Bulgaria: +359879440758.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginilor de Internet: www.mae.ro/node/51904, http://sofia.mae.ro, https://ec.europa.eu/consularprotection/content/travel-advice_ro, www.meteolaram.eu, www.mae.ro și reamintește faptul că cetățenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziție aplicația “Călătorește în siguranță” (http://www.mae.ro/app_cs), care oferă informații și sfaturi de călători

Editor online: Florina Manea

Agentia de Publicitate Manpres prin News National nu îşi asumă responsabilitatea pentru informaţiile primite şi publicate pe site-ul public. Responsabilitatea conţinutului aparţine exclusiv emitentului comunicatului de presă.

Agentia de Publicitate Manpres prin News National nu poate fi trasă la răspundere pentru informaţii false transmise de către beneficiarii comunicatelor/anunturilor de presă.

Agentia de Publicitate Manpres prin News National îşi rezervă dreptul de a nu publica comunicatele de presă care conţin exprimări necorespunzatoare sau acuzaţii si încălcări ale drepturilor altor persoane, garantate de Constituţia României.

Conținutul website-ului www.newsnational.ro este destinat informării publice. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile Agentia de Publicitate Manpres prin News National în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.newsnational.ro

Următoarea știre

Interviu cu Zsofia Dumitru, fondator EduBricks: “Vârful de lance al oricărui stat trebuie să fie educația copiilor, a tinerilor.”

lun ian. 11 , 2021
Interviu cu Zsofia Dumitru, fondator EduBricks: “Vârful de lance al oricărui stat trebuie să fie educația copiilor, a tinerilor.” Cu o viziune clară și dispusă să-și asume riscuri, cu o perseverență și o mentalitate extraordinară, Zsofia este o femeie cum rareori am întâlnit. Posesoare a unui suflet generos, iubește copiii […]