ANFP a realizat raportul celor 14 consultări publice derulate prin proiectul ETICA

 

ANFP a realizat raportul celor 14 consultări publice derulate prin proiectul ETICA

Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici (ANFP) a elaborat, în contextul derulării proiectului „ETICA – Eficiență, Transparență și Interes pentru Conduita din Administrație”, cod SIPOCA 63, cod SMIS 119741, Raportul final cu privire la organizarea și parcurgerea procedurilor de transparență decizională și consultare publică.

Materialul este util consilierilor de etică, funcţionarilor publici şi conducătorilor instituțiilor şi autorităţilor publice, dar şi altor persoanelor interesate de domeniul eticii.

Raportul prezintă:

  • etapele metodologice, organizarea și desfășurarea celor 14 evenimente regionale de tip consultare publică;
  • procesul de colectare a datelor cu privire la evenimente și analiza acestor date;
  • o sinteză a observaţiilor şi a propunerilor participanţilor.

Propunerile şi observaţiile participanţilor la evenimente au vizat cu precădere cadrul legal aferent consilierilor de etică. Multe dintre aceste propuneri se regăsesc în proiectul de modificare a legislației specifice inițiat de ANFP sau vor sta la baza unor demersuri viitoare.

Printre propunerile dezbătute, amintim:

  • posibilitatea de a exista entități independente în care să-și desfășoare activitatea profesioniști cu studii de specialitate în domeniul juridic și psihologic, care să pregătească funcționarii pe teme de conduită, să le acorde acestora consiliere profesionistă, dar și să organizeze anual evaluarea cunoștințelor de etică și conduită ale funcționarilor publici;
  • atribuțiile de consiliere etică să nu depășească 50% din totalul atribuțiilor prevăzute în fișa postului;
  • normele de aplicare să specifice dreptul și obligația consilierului de etică de a participa la programe de formare și perfecționare profesională, dar și cadrul și obligația de implicare a instituției publice în acest sens;
  • normele de aplicare să conțină specificații clare cu privire la divulgarea de informații care fac obiectul consilierii etice către alte persoane, indiferent de funcția și nivelul ierarhic al acesteia și să prevadă situațiile în care legea obligă prezentarea acestor informații;
  • iniţierea unei colaborări între ANFP și Ministerul Educației pentru elaborarea unui program prin care să fie introduse în școli teme de studiu despre etica și conduita în administrația publică.

Raportul final cu privire la organizarea și parcurgerea procedurilor de transparență decizională și consultare publică poate fi consultat pe pagina web a ANFP, www.anfp.gov.ro, secţiunea Proiecte, dar şi pe site-ul proiectului ETICA, www.respectreciproc.ro.

Editor online: Florina Manea

Agentia de Publicitate Manpres prin News National nu îşi asumă responsabilitatea pentru informaţiile primite şi publicate pe site-ul public. Responsabilitatea conţinutului aparţine exclusiv emitentului comunicatului de presă.

Agentia de Publicitate Manpres prin News National nu poate fi trasă la răspundere pentru informaţii false transmise de către beneficiarii comunicatelor/anunturilor de presă.

Agentia de Publicitate Manpres prin News National îşi rezervă dreptul de a nu publica comunicatele de presă care conţin exprimări necorespunzatoare sau acuzaţii si încălcări ale drepturilor altor persoane, garantate de Constituţia României.

Conținutul website-ului www.newsnational.ro este destinat informării publice. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile Agentia de Publicitate Manpres prin News National în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.newsnational.ro

Următoarea știre

Regatul Suediei – Coduri roșu, portocaliu și galben de ninsori și vânt

mar ian. 12 , 2021
Regatul Suediei – Coduri roșu, portocaliu și galben de ninsori și vânt Ministerul Afacerilor Externe informează cetățenii români care se află, tranzitează sau intenționează să călătorească în Regatul Suediei că, în conformitate cu datele publicate de către Institutul Meteorologic și Hidrologic suedez, pentru perioada 12-13 ianuarie 2021, au fost emise […]
Sigla-Ziarul-News-2020