Interviu cu Brîndușa Gugu, fondator BonAventura Travel și Președinte al Patronatului Județean al Femeilor de Afaceri din IMM Bacău: “Dacă gândirea ta este superficială atunci și afacerea ta va fi superficială.”

Interviu cu Brîndușa Gugu, fondator BonAventura Travel și Președinte al Patronatului Județean al Femeilor de Afaceri din IMM Bacău: “Dacă gândirea ta este superficială atunci și afacerea ta va fi superficială.”

Brîndușa Gugu este, fară doar și poate, exemplul acela care întărește afirmația că femeile pot și trebuie să hotărască singure cum doresc să-și trăiască viața, cu deplină libertate de a gândi și de a decide. Meseria ei de bază este aceea de inginer chimist și a lucrat în petrochimie până în momentul în care a fost evidentă reducerea activității în acest domeniu și, bineînțeles, a trebuit să se adapteze la schimbările impuse de noua economie de piață. S-a ivit oportunitatea de a coordona un centru de reconversie profesională înființat pentru miile de angajați din domenii industriale care nu mai erau de actualitate. Acela a fost momentul în care Brîndușa Gugu a înțeles că reconversia profesională poate fi o șansă pentru un nou început! S-a specializat în turism și a deschis o agenție de turism, BonAventura Travel, prin intermediul căreia promovează frumusețile României, ori de câte ori are ocazia. Brîndușa Gugu, președinta Patronatului Femeilor de Afaceri din IMM Bacău, a reușit să coaguleze sub cupola acestei identități antreprenoare de valoare ale mediului de afaceri din județul Bacău.

Cum a fost tranziția ta de la chimie la turism? De unde a apărut această idee îndrăzneață și provocatoare?

Am luat această hotărâre cu un pic de îndoială în suflet însă constat, pe măsură ce timpul trece, că a fost una dintre cele mai bune decizii ale mele. Am fost norocoasă pentru că, și atunci dar și acum, am reușit să mă dezvolt astfel încât să pot oferi siguranță mie și familiei mele. Iubesc chimia dar în egală măsură iubesc țara mea, cu oamenii săi destoinici, și este preocuparea mea de suflet să promovez frumusețea locurilor și locuitorilor acestei țări.

Știu că sunteți una dintre cele mai căutate persoane deoarece oferiți o mână de ajutor celor care doresc să apeleze la dezvoltarea afacerii prin fonduri europene nerambursabile. Există o tipologie de succes a afacerii, a antreprenorului?

Din anul 2012 am lucrat mai ales fonduri europene nerambursabile, fie ca beneficiar de proiect, fie ca angajat, gestionând, în același timp, afacerea mea de suflet, agenția de turism. Dacă ar fi să descriu succint ceea ce înseamnă fondurile europene, aș prefera să spun că înseamnă: angajați și taxe plătite pe salarii, susținerea serviciilor locale în diferite domenii, șansa oferită unor persoane fără resurse de a deveni antreprenori, informații despre politicile europene, promovarea egalității de șanse, a nediscriminării, a unei economii sustenabile. Este imperios necesar, în opinia mea, ca tot mai multe persoane să poată beneficia de această oportunitate!

Totodată, aș  vrea să atrag atenția antreprenorilor că afacerea pe care o ai nu este nimic mai mult decât o reflectare distinctă a ceea ce ești. Dacă gândirea ta este superficială atunci și afacerea ta este superficială. Dacă ești dezorganizat atunci și afacerea ta va fi dezorganizată. Dacă informațiile tale despre ceea ce este de făcut în afacere sunt limitate atunci și afacerea ta va reflecta această limitare.

Iată de ce consider că este necesar să fim informați permanent și educația să fie permanent imbunătățită. In acest sens organizăm permanent cursuri de pregatire profesională, de îmbunătățire a competențelor profesionale individuale.

Nu a trecut neobservată activitatea ta de a susține dezvoltarea antreprenoriatului feminin autohton. Cum vezi această direcție și care sunt perspectivele în acest sens ?

Faptul că sunt președinta Patronatului Județean al Femeilor de Afaceri IMM Bacău și membru al Consiliului Director CONAF este o deosebită onoare pentru  mine și acest lucru îl datorez doamnei Liliana Agheorghicesei prim-vicepreședinte CONAF, o bucovineancă autentică, care m-a motivat și care este un exemplu pentru mine. La îndemnul dumneaei am reușit să coalizez antreprenoriatul feminin din județul Bacău și să constitui Patronatul Județean al Femeilor de Afaceri IMM Bacău. Am avut 24 de membri fondatori la înființare, în primăvara anului 2019, iar acum avem 45 de membri, un semn că antreprenoriatul feminin își dorește implicare în politicile de dezvoltare locală. Acționăm permanent pentru atragerea de noi membri, care să ne împărtășescă valorile pe care le promovăm. Nu știu dacă femeile antreprenor ar trebui să fie mai curajoase, acestea au avut deja curajul de a începe o afacere, cred că femeile,  în general, ar trebui să aibă mai mult curaj pentru a iniția o afacere, eu am mare încredere în capacitatea acestora de a se dedica afacerii cu aceeași energie cu care se dedică familiei. Dorim ca, la nivel local, să sprijinim tinerele antreprenoare împărtășindu-le din experiența noastră. În egală măsură,  ne vom implica în consultanța pe tema fondurilor europene nerambursabile, cu deschidere către afacerile existente deja pe piață. Întotdeauna reușita și succesul sunt mai sigure dacă ai parteneri serioși alături și nu pot decât să mă bucur și să salut și pe această cale prețiosul sprijin oferit de Confederația Națională pentru Antreprenoriat Feminin.

Se vorbește mult despre inspirație și creativitate în antreprenoriat, în orice afacere, cum consideri că se îmbină toate acestea?

Trebuie să-ți spun ceva ce am auzit zilele trecute, când am fost într-o comisie de examinare, de la absolvenții unui curs și cu care sunt în totalitate de acord: sunt atâtea idei creative generate la nivel mondial, demne de pus în practică, din care te poți inspira sau pe care le poți adapta la condițiile locale, încât nu trebuie neapărat să te cramponezi de faptul că tu nu ai o idee nouă, genială. Informează-te, inspiră-te, crează și adaptează!

Se spune că fiecare își are rostul său pe lumea aceasta. Al tău care este?

Am mai primit această întrebare cu ani în urmă…cu siguranță să ajut oamenii. Ofer consultanță gratuită pentru toate persoanele care doresc să inițieze o afacere, cu fonduri proprii sau cu fonduri nerambursabile, ajut dacă mi se cere ajutorul, sfătuiesc, dacă sunt întrebată, cu bună credință, fără pretenții.

Desigur, ai avut probabil ocazii de a rămâne în străinătate. Poate de a te dezvolta altfel acolo. De ce ai rămas în România?

Simplu, pentru că iubesc România, energia ei, oamenii și peisajele. Pentru că mă emoționează foarte tare întoarcerea acasă! Organizez excursii peste tot în lume, alături de prieteni, dar sentimentul întoarcerii acasă, după toate minunățiile pe care le vezi, nu se compară cu nimic!

Interviu realizat de Carmen Burtea pentru Ziarul News-Editie Nationala

Editor online: Florina Manea

Agentia de Publicitate Manpres prin News National nu îşi asumă responsabilitatea pentru informaţiile primite şi publicate pe site-ul public. Responsabilitatea conţinutului aparţine exclusiv emitentului comunicatului de presă.

Agentia de Publicitate Manpres prin News National nu poate fi trasă la răspundere pentru informaţii false transmise de către beneficiarii comunicatelor/anunturilor de presă.

Agentia de Publicitate Manpres prin News National îşi rezervă dreptul de a nu publica comunicatele de presă care conţin exprimări necorespunzatoare sau acuzaţii si încălcări ale drepturilor altor persoane, garantate de Constituţia României.

Conținutul website-ului www.newsnational.ro este destinat informării publice. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile Agentia de Publicitate Manpres prin News National în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.newsnational.ro

Următoarea știre

TenarisSilcotub investește 5,5 milioane de USD într-o nouă linie care deservește industria auto

lun ian. 18 , 2021
TenarisSilcotub investește 5,5 milioane de USD într-o nouă linie care deservește industria auto TenarisSilcotub a finalizat procesul de certificare pentru noua sa linie de producție destinată industriei auto. În urma unei investiții de 5,5 milioane de dolari, compania dispune, în fabrica sa din Zalău, de o linie de componente pentru […]