,,Frozen conflicts in the Black Sea area – a vulnerability for the West”, organizată de Institutul Diplomatic Român

,,Frozen conflicts in the Black Sea area – a vulnerability for the West”, organizată de Institutul Diplomatic Român

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a deschis vineri, 5 februarie a.c., conferința ,,Frozen conflicts in the Black Sea area – a vulnerability for the West”, organizată de Institutul Diplomatic Român, în sistem videoconferință.

Printre vorbitorii la acest eveniment, moderat de Iulian Fota, director general al Institutului Diplomatic Român, s-au mai aflat Vladimir Socor, analist politic senior pentru Europa de Est în cadrul Fundației Jamestown din Statele Unite ale Americii și Svante Cornell, director al Institutului pentru Politici de Securitate și Dezvoltare din Suedia. Din partea MAE a mai participat la panelul de discuții, în calitate de vorbitor, Dan Neculăescu, secretar de stat pentru afaceri strategice.

În cadrul intervenției sale în deschiderea evenimentului, ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a vorbit despre situația de securitate în Vecinătatea Estică a Uniunii Europene și NATO, marcată de perpetuarea conflictelor prelungite, a căror soluționare nu se află în acest moment, din păcate, printre primele priorități la nivel european sau euroatlantic. În acest sens, ministrul Bogdan Aurescu a atras atenția asupra posibilității ca aceste conflicte, prin natura lor, să reizbucnească în orice moment, așa cum s-a întâmplat în cazul Nagorno-Karabakh sau, recurent, în cazul conflictului din Donbas, având consecințe nefaste pentru populația locală și fiind perpetuată o stare permanentă de tensiune și instabilitate, cu privarea de drepturi fundamentale și oportunități economico-sociale reale, dar și pentru regiunea Mării Negre în ansamblu. Totodată, ministrul afacerilor externe a atras atenția asupra provocărilor la adresa ordinii internaționale bazate pe reguli și la adresa tranziției democratice a statelor din vecinătatea UE, precum și a securității europene și euro-atlantice în sens larg.

Având în vedere aceste consecințe, ministrul român a făcut un apel la implicarea consistentă a comunității internaționale în procesul de soluționare a acestor conflicte, ce amenință stabilitatea în regiunea Mării Negre și ale căror efecte sunt resimțite de țări ca România. A evidențiat că aceste conflicte sunt utilizate ca pârghii de influență în regiune pentru afectarea stabilității regionale și a securității euroatlantice și a accentuat că această temă trebuie menținută în atenția prioritară a tuturor organizațiilor internaționale relevante – UE, NATO și altele.

Șeful diplomației române s-a referit, în acest context, la perpetuarea conflictului din Transnistria și a evocat situațiile specifice și din alte zone de conflicte prelungite, precum Osetia de Sud și Abhazia, Donbas, Nagorno-Karabakh.

În contextul reflecției din cadrul NATO asupra viitorului Alianței, precum și în contextul eforturilor UE de concepere a unei Busole Strategice, ministrul Bogdan Aurescu a pledat pentru recunoașterea și abordarea conflictelor prelungite din zona Mării Negre ca amenințări la adresa securității europene și euroatlantice, în regim prioritar.

În acest sens, șeful diplomației române a amintit inițiativa României, când la finalul anului trecut, a semnat și adresat, alături de alți 10 omologi  (din Bulgaria, Cehia, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, Portugalia, Slovacia, Slovenia, Suedia) o scrisoare Înaltului Reprezentant pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate, Josep Borrell, subliniind importanța unei dezbateri ample asupra conflictelor prelungite la o reuniune viitoare a Consiliului Afaceri Externe, precum și asupra modalităților de creștere a implicării și influenței UE în procesele politice vizând soluționarea durabilă, sustenabilă, negociată a acestor conflicte.

Din această perspectivă, ministrul Bogdan Aurescu a salutat schimburile de opinii din cadrul conferinței organizate de Institutul Diplomatic Român pe tema conflictelor prelungite și a mulțumit IDR pentru inițiativa organizării acestei dezbateri.

Editor online: Florina Manea

Agentia de Publicitate Manpres prin News National nu îşi asumă responsabilitatea pentru informaţiile primite şi publicate pe site-ul public. Responsabilitatea conţinutului aparţine exclusiv emitentului comunicatului de presă.

Agentia de Publicitate Manpres prin News National nu poate fi trasă la răspundere pentru informaţii false transmise de către beneficiarii comunicatelor/anunturilor de presă.

Agentia de Publicitate Manpres prin News National îşi rezervă dreptul de a nu publica comunicatele de presă care conţin exprimări necorespunzatoare sau acuzaţii si încălcări ale drepturilor altor persoane, garantate de Constituţia României.

Conținutul website-ului www.newsnational.ro este destinat informării publice. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile Agentia de Publicitate Manpres prin News National în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.newsnational.ro

Următoarea știre

Regatul Țărilor de Jos – Cod roșu de zăpadă, îngheț și viscol

Dum feb. 7 , 2021
Regatul Țărilor de Jos – Cod roșu de zăpadă, îngheț și viscol Ministerul Afacerilor Externe informează cetățenii români care se află, tranzitează sau doresc să călătorească în Regatul Țărilor de Jos că, potrivit informațiilor publicate de autoritățile olandeze, în perioada 6-8 februarie 2021, a fost emis un cod roșu de zăpadă, […]
Sigla-Ziarul-News-2020