Interviu cu Mădălina Fotache,  președinta Asociației Cultural-Creștină Aripi de Înger : “Tinerii şi copiii, indiferent de situaţia în care se află, reprezintă o forţă și împreună putem schimba lumea în bine.”

Mădălina Fotache,  președinta Asociației Cultural-Creștină Aripi de Înger

Interviu cu Mădălina Fotache,  președinta Asociației Cultural-Creștină Aripi de Înger : Tinerii şi copiii, indiferent de situaţia în care se află, reprezintă o forţă și împreună putem schimba lumea în bine.”

Absolventă a cursurilor Facultății de Științe ale Educației din cadrul Universității Pitești, cu un master în Management Educațional, Mădălina Fotache echilibrează și armonizează activitățile pe care Asociația Cultural-Creștină Aripi de Înger le desfășoară. În afara calității sale de președinte al Asociației, Mădălina Fotache este manager al Programului after-school Aripi de Înger și manager de proiect pentru Centrul de Recreere pentru Copii Preșcolari Aripi de Înger, proiect realizat cu atragere de fonduri europene.

Nu mi-a fost dat să întâlnesc deseori persoane cu atât de multe valențe astfel încât te întreb direct: cine ești tu, Mădălina Fotache?

Sunt un om simplu care aparent nu are nimic, decât o mare bogaţie interioară. Mă consider un om bogat  pentru că nu încetez să-i alimentez pe ceilalți cu bunătatea mea, pentru că nu obosesc să cred în ceva superior mie, sunt capabila să închei conturile într-un mod rezonabil, pentru că am credința că voi fi bine dacă voi dărui, chiar dacă nu am nimic palpabil pe care să ma pot baza la greu. Știu, poate mai bine decât oricine, că necazurile apar în viață pentru a apropia oamenii și pentru a scoate la iveală acea fărâmă de umanitate, pe care mulți se străduiesc s-o ascundă. Știu că timpul cel mai important este acela care nu poate fi cuantificat în bani și că numai încrederea în echilibrul divin mă poate ajuta să trec cu bine peste diverse situații. Din februarie 2012, Asociația Cultural-Creștină Aripi de Înger îi molipsește și pe ceilalți cu dorința de a face bine și de a dărui celor care provin din categorii defavorizate și cu mai puține posibilități.

Generozitatea vine întotdeauna la pachet cu Întâlnirea. Sub pretextul darului se deschid noi orizonturi de a cunoaște alte lumi. Așa am ajuns să învaț despre supraviețuire și despre bucuria care se ascunde câteodată sub sărăcie. Despre șansa pe care o am atunci când întind o mână de ajutor. Bucuria pe care o primesc este aceea de a fi unul lângă celălalt, de a auzi râsete de copii, de a lua contact cu simplitatea, să văd mereu cerul albastru și să primesc cu inima deschisă tot ceea ce mi se oferă în dar. Încercările mele, ale întregii echipe, au fost în momentul în care am fost nevoiți să gestionăm și să ne ocupăm de vârstnici bolnavi și singuri,  să susținem operațiile în străinătate a unui tânar rămas fără un ochi în urma unui accident și, mai ales, să ne îngrijim de mamele diagnosticate cu o boală necruțătoare: cancerul. Mă bucur că ne-am mobilizat și am oferit ajutor necondiționat.

Care sunt principalele direcții de acțiune ale Asociației Aripi de Înger?

Implicarea în diferite acţiuni de caritate a devenit un stil de viaţă, mă simt împlinită şi  mă încarc pozitiv. Mamele îmi spun că sunt doctor de suflete și îngerul copiilor. Am trecut prin multe, am luptat pentru mine şi cu mine. Am fost ajutați de mulți oameni care ne-au încurajat, ne-au oferit o şansă, iar eu am ştiut să mă agăţ de orice oportunitate ca să cresc. A fost o perioadă când am acumulat experienţă, perioadă pe care acum o folosesc pentru a-mi pune în practică ideile și proiectele.

Spre exemplu, proiectele  ,,Masă caldă pentru persoanele defavorizate”, început în anul 2017, oferă în continuare o masă caldă persoanelor fără adăpost  și familiilor greu încercate.

Multe alte proiecte ale Asociației vin în sprijinul copiilor prin punerea la dispoziție de către Școala Gimnazială “Mircea cel Bătrân” Curtea de Argeș, a unei clădiri cu trei săli de clasă frumos amenajate unde organizăm evenimente, ateliere și cursuri speciale dedicate dezvoltării personale și educaționale ale copiilor și colectarea de resurse materiale ce le sunt indispensabile. Dorinţa de a mă împlica în cauzele sociale, o sămânţă de sacrificiu pentru binele comunităţii, ambele s-au dezvoltat treptat în viaţa mea.

Deviza noastră este COPIII SUNT VIITORUL, NOI SUNTEM MODELATORII pentru că știu că tinerii şi copiii, indiferent de situaţia în care se află, reprezintă o forţă și împreună putem schimba lumea în bine.

Sunt fericită că Dumnezeu mi-a oferit acest dar: darul de a investi în oameni. Dăruirea şi implicarea reprezintă viața în complexitatea ei: oameni, acțiuni, sentimente, visuri, opinii, experiență, bucuria de a primi zâmbete şi mulţumiri, de a ajuta un om.

Un alt proiect este Gătesc pentru mămica mea în parteneriat cu Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului, Fabrica Dr. Oetker și dl.Neguț administrator al restaurantului Camino, unde timp de patru săptamâni copiii diagnosticați cu autism, sindromul Down și tetrapareză spastică, alături de prietenii, colegii de școala, personal specializat și mamele lor au gătit  și și-au servit mămicile cu preparate gătite de ei.

Colaborarea cu Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului a continuat si alături de Arhidiaconul Codruț Scurtu am scris piesa de teatru Legenda Sf. Mc. Filofteia care a fost pusă în scenă pentru prima oară de copiii Asociației. A urmat șezătoare la Centrul de Cultură și Arte “George Toparceanu” și spectacol dedicat mărțișorului intitulat Mărțișor din suflete de Îngeri, am continuat cu un festival unde copiii din județul Argeș ne-au cântat și încântat în cadrul Festivalului de Creație și Interpretare Aripi de Înger. Ca un manifest dedicat celor ce nu înțeleg copiii bolnavi a fost spectacolul Nonformalis. Iar de Crăciun am oferit un regal al colindelor intitulat Glas de Înger Lin Coboară.

Proiectul ce se derulează anual Vine, vine Școala oferă copiilor rechizite, uniforme, haine noi, ghiozdane. Acest proiect îmi aduce aminte de părinții mei care, în zi de Sf. Sărbătoare Pascală, Sf. Sărbatoare a Crăciunului și la început de an școlar ne “primeneau” cu haine noi și rechizite.

A venit vacanța cu trenul din Franța este un proiect ce se derulează pe toată perioada vacanțelor cu diferite ateliere de dezvoltare personală, excursii și tabere la munte și la mare.

Cel mai mare impact în societatea civila l-a avut proiectul  Cadoul din cutiuța de pantofi  protagoniștii fiind chiar copiii. Copiii, elevii mei, își folosesc o mică sumă din banii adunați în pușculița lor și merg la cumpărături, alături de părinți. În sala de clasă ambalăm produsele într-o cutie de pantofi și o dăruiesc copiilor bolnavi.

Aceste proiecte de suflet au avut o evoluție constantă în timp. Fiecare vis sau dorință s-a transformat în proiecte la care am lucrat cu pasiune, alături de întreaga echipă, fiind susţinută cu multă energie de oamenii din jur: voluntari, sponsori, prieteni, colaboratori, instituţii private sau publice care înţeleg necesitatea implicării în proiectele sociale.  Toate aceste valori mi-au fost transmise de d-na mea învățătoare iar eu le dăruiesc elevilor mei.

Interviu realizat de Carmen Burtea pentru Ziarul News-cotidian national.

Editor online: Florina Manea

Agentia de Publicitate Manpres prin News National nu îşi asumă responsabilitatea pentru informaţiile primite şi publicate pe site-ul public. Responsabilitatea conţinutului aparţine exclusiv emitentului comunicatului de presă.

Agentia de Publicitate Manpres prin News National nu poate fi trasă la răspundere pentru informaţii false transmise de către beneficiarii comunicatelor/anunturilor de presă.

Agentia de Publicitate Manpres prin News National îşi rezervă dreptul de a nu publica comunicatele de presă care conţin exprimări necorespunzatoare sau acuzaţii si încălcări ale drepturilor altor persoane, garantate de Constituţia României.

Conținutul website-ului www.newsnational.ro este destinat informării publice. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile Agentia de Publicitate Manpres prin News National în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.newsnational.ro

Următoarea știre

CLUSTERUL COMUNITAR DE ECONOMIE SOCIALĂ – ACCES o voce puternică în comunitatea brașovenă

lun feb. 22 , 2021
”Motorul schimbării e dorința”, spunea Michael Laitman CLUSTERUL COMUNITAR DE ECONOMIE SOCIALĂ – ACCES o voce puternică în comunitatea brașovenă  Anul 2021 este anul în care ASOCIAȚIA CLUSTERUL COMUNITAR DE ECONOMIE SOCIALĂ – ACCES va reprezenta un punct de interes pe agenda decidenților brașoveni Organizația militează pentru dezvoltarea și implementarea […]