Ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu s-a intalnit cu prim-ministrul interimar și ministru al afacerilor externe și integrării europene al Republicii Moldova, Aureliu Ciocoi

Întrevederea ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu cu prim-ministrul interimar și ministru al afacerilor externe și integrării europene al Republicii Moldova, Aureliu Ciocoi, în cadrul vizitei șefului diplomației române la Chișinău

 

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a avut vineri, 19 februarie 2021, și o întrevedere cu prim-ministrul interimar și ministru al afacerilor externe și integrării europene al Republicii Moldova, Aureliu Ciocoi, în cadrul vizitei pe care șeful diplomației române o efectuează la Chișinău cu prilejul acordării unui nou sprijin Republicii Moldova din partea României, cu titlu gratuit, constând în echipamente medicale și de protecție în valoare de 2,3 milioane de euro pentru combaterea pandemiei de COVID-19. 

Șeful diplomației române a subliniat importanța continuării parcursului european al Republicii Moldova și a reformelor democratice. 

Ministrul Bogdan Aurescu a subliniat continuarea abordării condiționate a sprijinului oferit de România de îndeplinirea reformelor necesare avansării agendei europene a Republicii Moldova. Totodată, a pledat pentru continuarea proiectelor strategice bilaterale de interconectare și a reliefat eforturile constante și susținute ale României în acest sens, menționând că sunt în continuare așteptate reacțiile Guvernului de la Chișinău la o serie de propuneri avansate de România.

Astfel, a fost discutat stadiul pregătirilor pentru încheierea Protocolului 6 la Acordul bilateral din 2010 privind grantul de 100 de milioane de euro, ministrul Aurescu subliniind importanța intrării în vigoare a acestui Protocol adițional pentru accesarea de fonduri în valoare de 68 milioane de euro rămase încă de folosit. Șeful diplomației române a arătat că acest Protocol trebuie încheiat până în luna martie pentru a fi posibilă prelungirea validității și, deci, a aplicării Acordului. Au mai fost abordate perspectivele de finalizare a proiectelor de acorduri privind construcția și renovarea de poduri peste Prut, privind cooperarea în domeniul educației, cercetării și echivalării reciproce a diplomelor. Ministrul Aurescu a subliniat importanța pe care o are înregistrarea de progrese în privința interconectării rețelelor de electricitate și, respectiv, referitor la reducerea tarifelor de roaming între cele două țări. 

Cei doi demnitari au discutat totodată perspectivele de dezvoltare a Parteneriatului Estic și alte teme de interes actual. 

La rândul său, prim-ministrul interimar și ministru al afacerilor externe și integrării europene al Republicii Moldova, Aureliu Ciocoi, a mulțumit României pentru eforturile constante de susținere a cetățenilor Republicii Moldova.

Editor online: Florina Manea

Agentia de Publicitate Manpres prin News National nu îşi asumă responsabilitatea pentru informaţiile primite şi publicate pe site-ul public. Responsabilitatea conţinutului aparţine exclusiv emitentului comunicatului de presă.

Agentia de Publicitate Manpres prin News National nu poate fi trasă la răspundere pentru informaţii false transmise de către beneficiarii comunicatelor/anunturilor de presă.

Agentia de Publicitate Manpres prin News National îşi rezervă dreptul de a nu publica comunicatele de presă care conţin exprimări necorespunzatoare sau acuzaţii si încălcări ale drepturilor altor persoane, garantate de Constituţia României.

Conținutul website-ului www.newsnational.ro este destinat informării publice. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile Agentia de Publicitate Manpres prin News National în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.newsnational.ro

Următoarea știre

EximBank SRL garantează credite de 17 mil. lei in numele si in contul statului roman pentru compania suceveana Trutzi acordate de Raiffeisen Bank companiei Trutzi SRL

lun feb. 22 , 2021
EximBank garantează credite de 17 mil. lei acordate de Raiffeisen Bank companiei Trutzi SRL EximBank a emis garanții în numele și în contul statului român în valoare de 15,75 milioane de lei, în cadrul schemei de ajutor de stat COVID-19 pe care o implementează în urma mandatului special primit din […]